Španělská výletní loď je kvůli prasečí chřipce v karanténě

Caracas - Venezuela dala ve středu na týden do karantény španělskou výletní loď Ocean Dream kvůli výskytu prasečí chřipky mezi její posádkou. Plavidlu předtím nedovolily do svých přístavů vstoupit karibské ostrovní státy Grenada a Barbados. Loď nyní kotví u přístavu Guamache na ostrově Margarita, který je velmi oblíbenou turistickou destinací u pobřeží Venezuely. Na palubě zůstává už jen 460 členů posádky a 383 cestujících, kteří plavidlo nesmějí až do 24. června opustit. Úřady naopak povolily vystoupit z lodi 376 Venezuelanům, kteří se ale podrobí lékařskému vyšetření.

„Nenecháme své spoluobčany v karanténě na volném moři,“ řekla náměstkyně venezuelského ministra zdravotnictví Nancy Pérezová. „Postaráme se o ně, odebereme jim vzorky, lidé, kteří budou potřebovat adekvátní péči, ji dostanou, zavedeme kontrolní a dohlížecí epidemiologická opatření,“ dodala.

Národnost ostatních pasažérů není v tuto chvíli známa. Nákaza virem A(H1N1) se potvrdila u tří lidí z personálu. Jedenáct dalších vykazuje symptomy onemocnění a jsou nyní testováni.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)