Severní Korea by v červenci mohla odpálit raketu k Havaji

Soul - Severní Korea by mohla začátkem července odpálit balistickou raketu dlouhého doletu směrem k Havaji. Napsal to japonský deník Jomiuri šimbun s odvoláním na analýzy japonského ministerstva obrany a výzvědné služby. Obě instituce nicméně prohlásily, že tyto informace potvrdit nemohou. Mělo by jít o raketu Tepodong-2, která by byla odpálena z Tongčchang-ni na severozápadním pobřeží mezi 4. a 8. červencem. Raketa by nejspíš přeletěla japonské souostroví a zamířila k Havaji, ačkoliv by asi nebyla schopná zasáhnout její hlavní ostrovy. Ty jsou od Korejského poloostrova vzdálené 7 200 kilometrů.

Zbrojní aktivity komunistické Koreje z posledních měsíců vyvolaly v regionu i ve světě značné napětí - především její druhý jaderný pokus z 25. května. Stalinistický režim nadto o víkendu oznámil, že hodlá pokračovat ve svém jaderném programu, a pohrozil také válečným konfliktem jako odvetou za sankce OSN. Se sankcemi přitom vyslovila souhlas i Čína, která je nejbližším spojencem severokorejského režimu. 

Čína společně s Ruskem ale vyzvala KLDR, aby se vrátila k jednacímu stolu o jejím jaderném programu. Společná výzva obou zemí je podle AP důkazem jejich rostoucí netrpělivosti i obav z tvrdohlavosti Pchjongjangu.

KLDR má obrovské zásoby chemických zbraní

Obavy však vyvolává i severokorejská zásoba chemických zbraní, které jsou podle nezávislé Mezinárodní krizové skupiny (ICG) stejně nebezpečné jako jaderný arzenál. Organizace předpokládá, že KLDR má 2 500 až 5 000 tun chemických zbraní včetně hořčičného plynu, fosgenu, sarinu a krevních chemikálií. 

Balistické rakety i střely dlouhého doletu mohou nést tyto zbraně, a jsou tudíž „schopné způsobit rozsáhlé civilní ztráty v Jižní Koreji“. „Pokud bude dosaženo pokroku v odvrácení Pchjongjangu od jeho jaderných ambicí, pak bude příležitost pro diplomatické řešení problému chemických zbraní,“ uvedla společnost ve své zprávě.