Apple vydal 45 opravných programů pro iPhone a iPod

Boston - Americká společnost Apple vydala 45 opravných programů, které mají odstranit nedostatky v zabezpečení jejího multimediálního přístroje iPhone a přehrávače iPod Touch. Takzvané záplaty jsou součástí nového operačního systému iPhone OS 3.0, který firma uvolnila. Apple má přitom pověst firmy, která velmi dbá na zabezpečení svých přístrojů.

Analytici ještě musejí zjistit, zda se vůbec vyskytuje nějaký škodlivý software, který je namířen proti přístrojům iPhone. Apple totiž na trh mobilní komunikace vstoupil teprve před dvěma lety. Podle analytiků na Wall Street není třeba se zprávy o vysokém počtu záplat obávat a výrazně se nepohnul ani kurz akcií firmy.

Hackeři nejčastěji útočí na OS Windows

Zranitelnost systému už se projevila u řady jiných technologických firem. Jejich odborníci se snaží držet krok před hackery, kteří jsou stále vynalézavější. Vždy, když se objeví slabé místo v zabezpečení, jsou hackeři připraveni nedostatku nějakým způsobem využít. 

Hackeři zpravidla věnují nejvíce času a úsilí psaní programů, které útočí na počítače s operačním systémem Windows společnosti Microsoft. Ten je totiž nainstalován na více než 90 procentech všech počítačů, které ve světě existují. Analytici ale předpokládají, že se to změní, protože roste prodej mobilních přístrojů s novými operačními systémy, zatímco prodej počítačů se nyní snižuje.