V Íránu zatkli bývalého vicepremiéra Jazdího, demonstrace pokračují

Teherán - V Íránu byl zatčen bývalý vicepremiér a liberál Ebráhím Jazdí. Příslušníci islámských dobrovolných milicí ho podle jeho vnučky žijící v USA odvezli ve středu z nemocnice, kde byl od úterý na pozorování. Trpí rakovinou prostaty a jeho stav se nedávno zhoršil. Šestasedmdesátiletý Jazdí patří k vedení Osvobozeneckého hnutí Íránu, které prosazuje demokratizaci země nenásilnou cestou.

Ve vazbě je zřejmě také příbuzný rodiny a rovněž člen osvobozeneckého hnutí Mohandas Tavasolí. Rodina ani o jednom z mužů nic neví a má problémy navázat vzájemně spojení. Jazdího vnučka Atefeh stanici CNN řekla, že dědeček už nějakou dobu předpovídal, že se v Íránu blíží další revoluce. Jeho zatčení prý je toho důkazem.

Jazdí patřil ke spolupracovníkům ajatolláha Ruholláha Chomejního, který roku 1979 vedl islámskou revoluci a svrhl šáhův režim. Pak se stal Jazdí vicepremiérem pro revoluční záležitosti v dočasné vládě Mahdího Bázárgána, která byla u moci do roku 1981.

Jazdí není oblíbený mezi stoupenci šáha, ale pro své liberální názory ani u současné vlády. Prosazuje moderní interpretaci islámských principů a zavedení svobody a demokracie do Íránu. Jeho organizace vydala k pátečním volbám, kvůli nimž se v Íránu protestuje, dvě prohlášení, jež byla podle Jazdího rodiny velmi umírněná.

Nejvyšší ústavní orgán si na sobotu předvolal kandidáty

Íránská opozice neuznala oficiální výsledek voleb z 12. června, v nichž zvítězil Mahmúd Ahmadínežád, a požaduje jejich zrušení a vypsání nových. Režim je zatím pouze ochoten nechat část hlasů přepočítat.

Nejvyšší íránský ústavní orgán si na sobotu předvolal kandidáty nedávných prezidentských voleb k projednání stížností.

Músávího stoupenci si připomenou oběti nepokojů  

Příznivci neúspěšného prezidentského kandidáta Míra Hosejna Músávího uctí památku obětí povolebních nepokojů. Músáví je vyzval, aby během dnešního dne smutku pokojnými demonstracemi nebo shromážděním v mešitách připomněli ty, kteří zemřeli při protestech proti kontroverznímu výsledku voleb. V Teheránu se i dnes očekávají demonstrace s účastí několika set tisíc lidí.

K demonstracím se chtějí připojit i duchovní

Sdružení íránských reformátorských duchovních požádalo úřady o povolení sobotního pochodu a manifestace, na níž má promluvit Músáví. Klerikové se chtějí sejít na teheránských náměstích Engheláb a Ázádí a protestovat proti oficiálním výsledkům voleb. Kromě Músávího by měl k účastníkům promluvit také někdejší prezident Mohammad Chátamí.

Pochybnost o volebních výsledcích už vyjádřilo několik vlivných šíitů; ajatolláh Hosejn Alí Montázerí, s nímž se původně počítalo jako s nástupcem ajatolláha Chomejního, vyzval k pokračování protestů. Za Músávího nároky se postavil také ajatolláh Asadolláh Bajat Zandžání. Podle něho nastal čas postavit se egoismu a porušování práv a vynutit si respekt k požadavkům většiny.