Izrael nehodlá zmrazit své kolonizační aktivity

Washington - Spojené státy nesouhlasí s novou výstavbou židovských osad na palestinských územích. Uvedla to ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová na setkání se svým izraelským protějškem Avigdorem Liebermanem. Ten po setkání naopak řekl, že jeho země nemůže přistoupit na úplné zmrazení kolonizačních aktivit.

O „sporných záležitostech“ bude s izraelskými představiteli podle Clintonové dál jednat zvláštní vyslanec prezidenta Baracka Obamy pro Blízký východ George Mitchell.

Obama v projevu k muslimskému světu začátkem června v Káhiře vyzval Izrael k zastavení veškerých jeho kolonizačních aktivit na palestinském Západním břehu Jordánu. Tím vznikla trhlina ve vztazích mezi dosavadními blízkými spojenci - USA a Izraelem. Obě strany ale říkají, že chtějí názorové rozpory překonat.

Mitchell se sejde s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem příští týden v Evropě, aby se pokusili dospět k dohodě, uvedli vysocí izraelští představitelé.

Clintonová si zlomila ruku

Hillary Clintonová si ve středu večer při pádu cestou do Bílého domu zlomila pravou ruku v lokti. Byla ošetřena v nemocnici poblíž ministerstva a pak odjela domů. Příští týden podstoupí operaci.