Vědci v Brně vyvinuli šetrnou lepicí pásku na zuby

Brno - Vědci v Jihomoravském inovačním centru v Brně vyvinuli nové šetrné technologie léčení zubů. Uvolněné zuby umí zafixovat pomocí speciální lepicí pásky. Při ošetřování kazů zase zubařům místo kovových čepů doporučují skleněné jehlice. Podle zakladatele vývojářské firmy Radoslava Trautmanna jsou obě technologie šetrnější, uvádí list Sedmička.

Například při vytváření můstků se podle Trautmana musí okolní zuby bolestivě obrušovat. Lepicí páska to k fixaci nevyžaduje. Pásku už podle týdeníku vyzkoušel Brňan Vladimír Pavelka, zraněný při pádu na kole. „Zubař mi uvolněné zuby zpevnil lepicí páskou a vytvořil mi v puse jakousi dlahu, kterou jsem musel mít asi měsíc,“ řekl. Prý to bylo příjemnější, než mít zuby zdrátované. 

Firma podle listu už prodává pásky v Německu. V České republice se pokouší zavádět na trh jehličky. Postupné používání nové technologie potvrdil předseda České stomatologické komory Brno Radek Peřina. „Chce to ale více času, abychom ji uvedli do praxe,“ cituje ho Sedmička.