Britové zveřejnili dva miliony účtenek poslanců

Londýn - Britský parlament dnes na internetu zveřejnil sporné výdaje, které si nechali proplácet mnozí poslanci a členové vlády. Kolem sporných náhrad vznikl ve Velké Británii skandál, který otřásl důvěrou v nejsilnější strany. Zveřejnění předcházela diskuse o právu na informace, některé citlivé údaje zůstaly ale i po dnešku tajné. Kopie nároků a asi dvou milionů účtenek byly umístěny na internet po čtyřleté právní bitvě.

Skandál vypukl minulý měsíc, když se k údajům o mnohdy velmi kuriózních poslaneckých výdajích dostal list The Daily Telegraph. Proplácení těchto nároků sice neodporovalo zákonu, ale bylo v rozporu s nepsaným morálním kodexem a veřejnost byla pobouřena.

Předseda parlamentu kvůli tomu odstoupil, funkcí byli zbaveni nebo z nich sami odešli i další poslanci. Pokles důvěry postihl hlavně vládnoucí labouristy, ale také opoziční konzervativce. Projevil se i v nedávných volbách do Evropského parlamentu.

Poslanci si v době, kdy Británie prožívá těžkou krizi a lidé se musejí uskromňovat, dávali proplácet i položky jako hnůj na zahradu nebo spravení trubky pod tenisovým kurtem, hlavně ovšem náklady na vedlejší byty. Mnohdy šlo o desetitisíce liber.