Na teheránskou smuteční demonstraci přišly desetitisíce lidí

Teherán - Desetitisíce příznivců poraženého kandidáta na íránského prezidenta Míra Hosejna Músávího se sešly v centru Teheránu, kde si připomněly osm obětí předchozích povolebních nepokojů. Músáví vyzval své stoupence, aby v mešitách a na pokojných shromážděních projevili solidaritu s oběťmi a jejich rodinami. Íránská Rada dohlížitelů si předvolala na sobotu prezidentské kandidáty, aby s nimi projednala stížnosti na průběh voleb. Připustila přepočítání sporných hlasů, odmítá ale výsledky voleb zrušit.

Stoupenci Músávího, který podle oficiálních výsledků skončil v pátečních prezidentských volbách na druhém místě, od víkendu protestují v Teheránu a v dalších městech. Prezidentské volby před týdnem vyhrál s velkým předstihem dosavadní konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád, ostatní tři kandidáti ale regulérnost hlasování napadli. Músáví sám požaduje anulování hlasování.

Nejvyšší íránský ústavní orgán, Rada dohlížitelů, si na sobotu předvolal tři neúspěšné kandidáty nedávných prezidentských voleb k projednání jejich stížností. Rada navrhla přepočítání hlasů v některých sporných okrscích, což ale kandidáti odmítli. Músáví prohlásil, že rada není neutrální a dává najevo svou podporu Ahmadínežádovi, žádá proto nezávislé prověření výsledků.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Podle svého mluvčího obdržela rada 646 stížností a začala je prověřovat. Opoziční kandidáti upozornili především na nedostatek volebních lístků v mnoha místnostech, přesvědčování lidí odevzdat hlas určitému kandidátovi a vykázání zástupců některých kandidátů z volebních místností. Sám Ahmadínežád o svém vítězství nepochybuje.

Jeho příznivci zřejmě ukážou svou sílu při pátečních modlitbách, které by měl vést sám nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí. „Přátelská atmosféra, která v zemi panovala před volbami, se nesmí změnit. Obě strany přeci věří v islámský systém,“ vyzval Alí Chameneí.

Zahraniční média v zemi stále nemohou volně působit. Na internet se ale dostávají amatérské záběry.

Rada dohlížitelů

Je složená z 12 znalců islámského práva. V radě zasedá šest duchovních jmenovaných nejvyšším vůdcem země a šest islámských právníků. Jejich úkolem je zajistit, aby byly všechny zákony schvalované parlamentem ve shodě s islámským právem a íránskou ústavou. Vybírají také ze širokého seznamu uchazečů o prezidentský úřad užší skupinu a musí jako poslední instituce volební výsledky potvrdit.

Demonstrace v Teheránu za oběti nepokojů
Zdroj: ČT24