Brusel - O dalším politickém osudu šéfa Evropské komise Josého Barrosa dnes na summitu EU v Bruselu rozhodnou šéfové států a vlád během večeře, při níž se bude podávat pošírovaný candát s bramborovým salátem a "tatarákem" z kořenové zeleniny. Tu připraví kuchaři Rady EU pod vedením českých šéfkuchařů včetně kuchařského mistra Filipa Sajlera. Ten vařil i na posledním summitu unie v březnu. Českými lahůdkami se ale údajně nechce nechat "oblouznit" francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který prý opět povečeří svou tradiční omeletu.
Menu summitu: pošírovaný candát a české lívanečky
„Hlavním požadavkem pro jídla na summitu je, aby byla lehká. Aby po něm státníci neusnuli,“ komentoval státnické menu zaměstnanec Rady EU. Proto je prý podáváno lehké rybí maso.
V menu je navíc zdůrazněno, že bramborový salát, který bude tvořit přílohu k candátovi, bude také „lehký“. Po candátovi přijdou na řadu pečená kachní prsa na zelném ragú s hruškami a sušenými švestkami, podávané s bramborovými noky a omáčkou z červeného vína. K nim se bude podávat francouzské víno Cahors, ročník 1997.
Lehký charakter večeře „mírně“ pokazí sladkost na závěr - lívance po česku. Šéfkuchaři nicméně i zde mysleli na zdraví: lívance se totiž budou podávat s opečenými ořechy a čerstvými malinami.
Všech těchto gurmánských pokušení si prý již tradičně nebude užívat prezident Sarkozy. Podle zdroje z Rady EU se už pro Sarkozyho opět připravuje jeho tradiční pokrm - omeleta. „(Sarkozy) v jakoukoliv denní dobu jí omeletu a kouří doutník,“ řekli po summitu v březnu šéfkuchaři Filip Sajler a Mirek Kotaška z firmy Perfect Catering.