Menu summitu: pošírovaný candát a české lívanečky

Brusel - O dalším politickém osudu šéfa Evropské komise Josého Barrosa dnes na summitu EU v Bruselu rozhodnou šéfové států a vlád během večeře, při níž se bude podávat pošírovaný candát s bramborovým salátem a "tatarákem" z kořenové zeleniny. Tu připraví kuchaři Rady EU pod vedením českých šéfkuchařů včetně kuchařského mistra Filipa Sajlera. Ten vařil i na posledním summitu unie v březnu. Českými lahůdkami se ale údajně nechce nechat "oblouznit" francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který prý opět povečeří svou tradiční omeletu.

„Hlavním požadavkem pro jídla na summitu je, aby byla lehká. Aby po něm státníci neusnuli,“ komentoval státnické menu zaměstnanec Rady EU. Proto je prý podáváno lehké rybí maso.

V menu je navíc zdůrazněno, že bramborový salát, který bude tvořit přílohu k candátovi, bude také „lehký“. Po candátovi přijdou na řadu pečená kachní prsa na zelném ragú s hruškami a sušenými švestkami, podávané s bramborovými noky a omáčkou z červeného vína. K nim se bude podávat francouzské víno Cahors, ročník 1997.

Lehký charakter večeře „mírně“ pokazí sladkost na závěr - lívance po česku. Šéfkuchaři nicméně i zde mysleli na zdraví: lívance se totiž budou podávat s opečenými ořechy a čerstvými malinami.

Všech těchto gurmánských pokušení si prý již tradičně nebude užívat prezident Sarkozy. Podle zdroje z Rady EU se už pro Sarkozyho opět připravuje jeho tradiční pokrm - omeleta. „(Sarkozy) v jakoukoliv denní dobu jí omeletu a kouří doutník,“ řekli po summitu v březnu šéfkuchaři Filip Sajler a Mirek Kotaška z firmy Perfect Catering.