Evropský tisk o českém předsednictví - úředníci byli dobří, politici katastrofální

Praha - Jak Česká republika vedla Evropskou unii? Zahraniční tisk má na to jasný názor. A často byl v průběhu posledního půlroku, kdy Češi celé unii veleli, dost kritický. Nejostřejší komentáře zaznívaly především z Francie, ostatní evropské země ale nezůstávaly pozadu. Podle zahraničních listů bylo české předsednictví chaotické a trapné.

Některá předsednictví Evropské unie rychle upadnou v zapomnění, ale dá se dost jistě říci, že v případě českého předsednictví tomu tak nebude, napsal včera britský list Financial Times. A komentátor to přitom nemyslel vůbec v dobrém.

Speciál k summitu EU v Bruselu (zdroj: ČT24)

Nejostřejší kritika českého předsednictví směřovala v posledním půlroce do Prahy z Paříže. Francie se dlouho zdráhala předat Česku odpovědnost za Evropu poté, co půl roku unii udával směr prezident Nicolas Sarkozy.

Kritika se z Francie ozývala pravidelně při každém českém škobrtnutí. Ať už šlo o výrok premiérova mluvčího pro evropské záležitosti Františka Potužníka, že válka v Gaze je defenzivní akcí Izraele, či výroky expremiéra Topolánka na půdě Evropského parlamentu, že americká cesta při záchraně ekonomiky je cestou do pekel. Krokem vedle byl podle zahraničních médií i projekt Entropa výtvarníka Davida Černého, který vyvolal rozhořčení hned v několika státech unie.

Financial Times:

Člověk si také vzpomene na umělecké dílo v Radě EU, na němž je Bulharsko zobrazené jako záchod, Francie jako země pořád ve stávce, Německo jako síť dálnice ve tvaru svastiky a Rumunsko jako Draculův park.


Nejvíc kritizovaný byl ale v průběhu českého předsednictví český prezident Václav Klaus. Média se do něj pustila i poté, co na půdě Evropského parlamentu označil v projevu unii za revoluční experiment. Svými provokacemi si Klaus znepřátelil všechny evropské představitele a také evropský tisk.

Ten ho prezentoval jako zaníceného nepřítele ekologů. Média psala, že Klaus odmítá jednotnou měnu, protikuřácké zákony, evropský zatykač, protidiskriminační zákon, nezávislost Kosova. Lisabonskou smlouvu i americký protiraketový štít, a to vše ve jménu českých národních zájmů.

Britský list Financial Times ale spravedlivě Čechy i pochválil. „V zájmu spravedlnosti je třeba říci, že Češi dosáhli některých úspěchů. Při řešení krize zdůrazňovali udržení integrity jednotného evropského trhu, zajistili dohodu o financování ropovodu Nabucco, dokonce se jim podařila dohoda o snížení DPH na služby, jako jsou restaurace, což byl problém, jenž se nedařilo léta řešit.“    

Podle Financial Times je nejdůležitějším poučením z českého předsednictví to, že když se připustí, aby domácí politika ovlivňovala řízení evropských záležitostí, má to fatální důsledky, napsaly Financial Times. Citují jednoho velvyslance v Bruselu, který charakterizoval Čechy takto: "Jejich úředníci byli velmi dobří. Jejich politici byli katastrofální."

  • Zahraniční tisk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/938/93777.jpg
  • Zahraniční tisk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/938/93778.jpg
  • Zahraniční tisk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/938/93779.jpg
  • Zahraniční tisk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/938/93776.jpg