Fico očekává další plynovou krizi

Brusel - Podle slovenského premiéra Roberta Fica je možné, že v červenci přijde nová krize kolem dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do zemí Evropské unie. Fico to dnes řekl v Bruselu po skončení jednání prvního dne summitu EU. Letos v lednu Rusko kvůli sporům s Ukrajinou zcela přerušilo dodávky svého plynu do Evropy přes Ukrajinu. Kvůli tomu se několik evropských zemí ocitlo uprostřed mrazivé zimy zcela bez dodávek plynu, který je využíván mimo jiné i k topení. Jedním z nejvíce postižených států bylo právě Slovensko.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková nicméně před několika dny po setkání s unijními předáky řekla, že neočekává, že by se opakovaly problémy, které v zimě vyústily ve zmiňovanou krizi. „Žádné problémy či žádné krize by neměly nastat,“ řekla v reakci na dotaz, zda může vyloučit, že se bude situace z letošního ledna v nadcházející zimě opakovat.

Fico ale řekl, že jeho postoj vychází z toho, že by Ukrajina měla mít počátkem července určité platby za ruský plyn, přičemž existují obavy, zda bude schopná těmto svým závazkům dostát. Současně ale zdůraznil, že případné krátkodobé odstavení plynu v letních měsících má zcela jiný dopad než to, pokud se plynové kohoutky uzavřou v zimě.

Vydáno pod