USA na základě nových sankcí sledují severokorejskou loď

Washington - Námořnictvo Spojených států sleduje severokorejskou loď, která z přístavu v Severní Koreji vyplula ve středu. Děje se tak na základě nových sankcí vůči Pchjongjangu, které mu zakazují vyvážet zbraně, včetně jaderného materiálu a součástek pro rakety. Nejmenovaní američtí činitelé ve čtvrtek uvedli, že se severokorejské plavidlo v Tichém oceánu "stalo předmětem zájmu". Nemohli potvrdit informace médií, podle kterých loď pluje pod vlajkou Severní Koreje. Dále si nejsou jistí, jaký náklad loď převáží.

Jde o první severokorejské plavidlo, o které se USA začaly zajímat poté, co Rada bezpečnosti minulý pátek zostřila sankce proti Pchjongjangu kvůli jeho nedávnému jadernému testu. Páteční rezoluce zcela zakazuje vývoz zbraní z komunistického státu a ve většině případů i jejich dovoz do KLDR. Členské státy OSN opravňuje k prohledávání nákladů směřujících do Severní Koreje námořní, leteckou nebo pozemní cestou. Pokud posádka lodi prohlídku nákladu odmítne, mají ji udělat úřady země, kde plavidlo zakotví. Jakékoliv zboží, které by bylo v rozporu se sankcemi, musí být zabaveno a zničeno.

Předseda sboru náčelníků štábů Mike Mullen ve čtvrtek nechtěl o podrobnostech ohledně severokorejské lodi hovořit. Ministr obrany Robert Gates v ten samý den oznámil, že kvůli možné hrozbě ze Severní Koreje nařídil rozmístit na Havaji pozemní protiraketový systém.