Ve věku 113 let zemřel nejstarší muž světa

Tokio - Ve věku 113 let dnes ve spánku zemřel Japonec Tomodži Tanabe, který byl nejstarším žijícím mužem na světě. Tanabe, jenž se narodil 18. září 1895, zemřel na selhání srdce u sebe doma na ostrově Kjúšú, v přítomnosti rodiny. Na jeho místo nastoupil britský veterán první světové války Henry Allingham, jenž 113. narozeniny oslavil tento měsíc. Tanabe měl osm dětí a také 25 vnoučat, 53 pravnoučat a šest prapravnoučat. Tanabe žil se svým pátým synem a snachou. Mezi jeho oblíbená jídla patřily smažené krevety a tradiční japonská polévka miso se škeblemi. Každé ráno si dal mléko a přečetl noviny, zároveň se vyhýbal alkoholu a nekouřil. Do Guinnessovy knihy rekordů byl coby nejstarší žijící muž zapsán, když oslavil 111. narozeniny.

Japonci se dožívají velmi vysoké průměrné délky života, u žen činí 86 let, u mužů 79 let. Podle vědců je to díky zdravým surovinám používaným v japonské kuchyni, jsou to především ryby a rýže.

V roce 2050 bude milion staletých Japonců

Počet lidí starších sta let se v Japonsku za posledních šest let více než zdvojnásobil. Loni jich bylo 36 000. Řady staletých ale s 86 procenty ovládají ženy. Podle odhadů Organizace spojených národů bude v roce 2050 žít v Japonsku milion lidí, kteří svůj věk budou udávat třímístným číslem.

Nově nejstarší muž na světě se narodil v Londýně 6. června 1896 a nejstarším Britem se zápisem v Guinnessově knize rekordů se stal v lednu 2007 ve 110 letech. Je jedním ze dvou posledních žijících britských účastníků první světové války a poslední žijící ze zakládajících členů Britského královského letectva. Zažil tři století, šest monarchií, první za královny Viktorie. Má pět vnoučat, 12 pravnoučat, 14 prapravnoučat a jedno praprapravnouče. 

Nejstarším člověkem na světě je Američanka Gertrude Bainesová, která v dubnu oslavila 115. narozeniny.

Vydáno pod