Už počtrnácté neslaví Su Ťij narozeniny na svobodě

Rangún - Barmská disidentka Su-Ťij dnes slaví 64. narozeniny. Jsou to již její 14. narozeniny, které neslaví na svobodě. Aktivisté po celém světě vyzývají k její podpoře. Na internetu se rozrůstá petice za její propuštění. Bezpodmínečné propuštění držitelky Nobelovy ceny za mír požaduje také Evropská unie. Barmské úřady drží Su-Ťij ve vazbě už 19 let. Teď ji soudí za porušení domácího vězení a hrozí až pětiletým žalářem.

„Do Aun Schan Su Ťij oslaví své narozeniny tím, že se rozdělí o rýži a čokoládový dort s lidmi kolem sebe,“ sdělil Su Ťijin právník Ňjan Win. Barmská disidentka tak zřejmě oslaví tento významný den jen se svými strážci. Její právník jí do věznice Insein donesl kromě čokoládového dortu i jablkový koláč a svačinové balíčky s indickou rýží. Su Ťij od něj dostala také tři svazky orchidejí.

Mezitím ve světě probíhá internetová kampaň za propuštění Su Ťij. Vězněná disidentka toto úsilí podle slov jejího právníka oceňuje. Na komunikačních sítích vznikají celé skupiny na podporu Su Ťij, organizují se demonstrace, koncerty, svíčkové akce.


K výzvě, aby barmská vojenská junta Su Ťij propustila, se připojily například i známé hollywoodské osobnosti jako Brad Pitt či Julia Robertsová, Robert de Niro, George Clooney, Steven Spielberg, Paul McCartney, vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono, ale také nositelé Nobelovy ceny a světoví vůdci.

EU vyzve na summitu k propuštění Su Ťij

Proti zadržování barmské disidentky dnes bude protestovat i Evropská unie, v návrhu závěrečného dokumentu evropského summitu v Bruselu vyzývá Evropská rada k jejímu okamžitému propuštění z domácího vězení. Barmská vláda by měla podle EU zahájit přechod ke skutečné demokracii a zajistit zemi mír a prosperitu. Unie také podporuje zprostředkovatelskou misi OSN v Barmě.

V den narozenin Su Ťij se v noci na zdech několika budov evropských institucí objevil její obrovský portrét.

Demonstrace za propuštění Su Ťij
Zdroj: ČT24