Chameneí odmítl, že by prezidentské volby byly zmanipulované

Teherán - Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes během prvního veřejného projevu po prezidentských volbách odmítl, že by bylo hlasování zmanipulované. Čas volebního soupeření proto podle něj skončil. Během páteční veřejné modlitby na Teheránské univerzitě, kde si ho vyslechlo několik tisíc lidí, vyjádřil podporu znovuzvolenému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi. Vyzval také Íránce ke klidu a kritizoval Západ za vměšování do íránských záležitostí. V zemi totiž proti výsledkům prezidentských voleb už několik dní protestují přívrženci liberálního kandidáta Hosejna Músávího, který skončil v prezidentských volbách druhý.

Je to poprvé od voleb, co se Chameneí projevil na veřejnosti. V páteční modlitbě, kterou přednesl před shromážděním tisíců lidí na Teheránské univerzitě, připomněl hodnoty islámu. Národ vyzval po několika dnech nepokojů ke smíru. „Íránský národ dnes potřebuje klid. Máte-li klid v duši, rozhodujete se moudřeji,“ řekl Chameneí po dnech nepokojů organizovaných opozicí poté, co liberální kandidát Mír Hosejn Músáví skončil ve volbách druhý.

Chameneí se dnes jasně postavil na stranu znovuzvoleného prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Při veřejném projevu mu vyjádřil podporu. O výsledku voleb hovořil jako o „definitivním vítězství“ staronového prezidenta a vyloučil možnost opakování hlasování.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Zároveň odsoudil postoj západních zemí k íránským prezidentským volbám. Z nepokojů a protestů, které trvají od voleb, obvinil Británii a „vnější nepřátele Íránu“ a velmi rozhodně bránil islámský systém. Vyzval lídry opozice, aby ukončili pouliční protesty, jinak prý ponesou odpovědnost a důsledky. Varoval před extremismem a vyzýval k řešení pochybností výhradně legálními prostředky, a nikoli v ulicích.

Západ reaguje na obvinění duchovního

Právě tuto pasáž Chameneího projevu analytici označují za otevřenou hrozbu. Dopisovatel britského Independentu Robert Fisk řekl, že Chameneí prostě nespokojencům řekl: „Co je moc, je moc.“

Na druhé straně však Evropská unie vyzvala Teherán, aby zaručil občanům právo na shromažďování a svobodný projev. Šéfové států a vlád sedmadvacítky podporují požadavek íránské opozice na přepočítání hlasů, řekl po skončení summitu EU v Bruselu český ministr zahraničí Jan Kohout. "Stabilitu nelze opětovně nastolit potlačením pokojných demonstrantů, nýbrž
jen přešetřením volebního procesu," citovala Kohouta jako představitele
předsednické země unie agentura DPA.  

Podle Merkelové je Chameneího projev zklamáním

Chameneího projev označila německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci v Bruselu za zklamání. Britský premiér Gordon Brown zase zdůraznil, že nejen Británie, nýbrž celý svět se dívá na Írán, a že Londýn se bude i nadále vyjadřovat k případům porušování lidských práv. "Je naším právem vyjadřovat se proti represi, odsuzovat násilí a fakt, že je svobodným
médiím bráněno dělat svou práci,„ řekl Brown. “Chceme, aby byl Írán
součástí mezinárodního společenství a nebyl izolován. Nyní je ale na Íránu,
aby prokázal, že umí respektovat tato základní práva," dodal.

Francouzské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Paříž stojí za „právy a touhou Íránců po pravdě a otevřenosti“. Jeho mluvčí Eric Chevallier zdůraznil, že se přitom Francie nestaví na stranu žádného z íránských táborů. Londýn si po Chameneího projevu povolal íránského velvyslance.

Amnesty International: Při povolebních protestech bylo zabito 15 lidí

Podle Mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International při povolebních opozičních protestech v Íránu bylo zabito 15 civilistů, dosud se oficiálně hovořilo o sedmi. Íránská právnička, nositelka Nobelovy ceny míru Šírín Ebadíová, dnes v Ženevě vyzvala mezinárodní společenství, aby zabránilo íránské vládě střílet do lidí.

Duchovní vůdce má v podstatě největší moc v zemi, neboť jmenuje polovinu nejvyššího ústavního orgánu - Rady dohlížitelů, která dozoruje rozhodování parlamentu. Ovládá navíc i armádu a soudnictví.

Voleb se možná zúčastnilo 140 procent voličů

I když je Chameneí příznivcem Ahmadínežáda, překvapivě nechal duchovní vůdce na popud prezidentova rivala Músávího přepočítat hlasy ve sporných okrscích. Chameneí sice žádal v minulých dnech národ, aby se postavil za Ahmadínežáda jako vítěze, ale přesto vyzval nejvyšší ústavní radu, aby stížnosti opozice prošetřila.

Opozice protestuje v ulicích íránských měst každý den. Původně svolala další protest na dnešek na Teheránskou univerzitu, ale nakonec kvůli Chameneího projevu akci zrušila. Sejít se má znovu v Teheránu v sobotu. Na sobotu jsou také před Radu dohlížitelů pozváni tři neúspěšní kandidáti voleb. Rada s nimi hodlá projednat jejich stížnosti a měla by se k nim definitivně vyjádřit už v neděli.

Opozice hovoří o nesrovnalostech při volbách v řádu 11 milionů hlasů. Chameneí k tomu řekl, že to íránský volební systém vylučuje. „Jak můžete podvádět s 11 miliony hlasů?“ tázal se.

Jeden z trojice poražených kandidátů Mohsen Rezáí ve čtvrtek večer ale poukázal na to, že z výsledků v některých okrscích vyplývá, že se hlasování zúčastnilo 140 procent voličů.