Evropský tisk se dnes opíral do Klause i Barrosa

Praha - Britský list Financial Times se dnes ve svém zpravodajství o bruselském summitu EU opřel do Václava Klause ve článku s titulkem Český prezident zpožďuje Lisabonskou smlouvu. Podle listu Klaus zřejmě hledá záminku, aby nemusel podepsat Lisabonskou smlouvu, i když ji Irové schválí v druhém referendu. Rakouský tisk se zase zaměřil na jiné téma summitu. Deník Salzburger Nachrichten kriticky hodnotí rozhodnutí summitu EU v Bruselu nominovat na dalších pět let do čela Evropské komise současného předsedu Josého Barrosa. Dle novin je to výsledek neochoty evropských vlád experimentovat a raději se držet prověřených politiků. Vídeňský list Kurier ale soudí, že "léčba Barrosem" je pochybná a ukazuje jen demokratický deficit současné evropské sedmadvacítky.

List Financial Times (FT) znovu připomněl Klausův postoj, kdy irské záruky musí nejprve schválit český parlament, jinak prezident smlouvu nepustí dál. Podle listu však odpor v Irsku proti smlouvě, která byla zamítnuta v prvním referendu před rokem, v nynější ekonomické krizi prudce opadl. Klausův poslední tah tak naznačuje, že by mohl zkoušet hledat záminku, proč smlouvu nepodepsat, i když ji Irové schválí, píší noviny.

FT: Unie se bojí odkladu podpisu smlouvy právem

Britský list vzápětí dodává, že Klausův argument odmítl český premiér Jan Fischer, který je však nestranickým předsedou vlády a sotva zůstane ve své funkci po říjnových volbách - na rozdíl od Klause. Dle listu se unie nejvíc obává toho, že Klaus bude odkládat podpis smlouvy tak dlouho, než v Británii silně euroskeptická konzervativní vláda nahradí labouristy a vypíše o „Lisabonu“ referendum, v němž bude smlouva odmítnuta a navždy pohřbena.

Již v loňském roce ratifikoval Lisabonskou smlouvu britský parlament. Konzervativci nicméně tvrdí, že mělo být vypsáno referendum a pokud nebude smlouva platit v době jejich nástupu do vlády, tak ho také slíbili uspořádat. Parlamentní volby v Británii musejí být do června 2010.

 
Na svém blogu komentoval záměry českého prezidenta i šéf bruselské kanceláře Financial Times Tony Barber v příspěvku nazvaném Klaus ničitel. „Další pokus českého prezidenta, jak zlikvidovat Lisabonskou smlouvu? Jak jsme o tom jen mohli pochybovat?“ píše Barber. A dodává: „České předsednictví končí 30. června a kdysi se zdálo, že to bude znamenat i odchod Václava Klause z unijní scény. Nyní se naopak zdá být jisté, že Klaus - kterému dělá radost být jedním z nejméně oblíbených vůdců EU všech dob - bude pokračovat ve své snaze sabotovat Lisabonskou smlouvu,“ napsal Barber.

Salzburger Nachrichten: Barroso dělá to, co se mu řekne

Jiné téma nastolil salcburský deník. V článku se ptá, zda by nový předseda a jeho komise v době krize neměli převzít větší iniciativu, která „vynaloží sílu jeho úřadu v zájmu Evropy, ne jen v zájmu šéfů vlád“. To by ale s sebou podle listu přineslo také nebezpečí přesouvání moci do Bruselu. „Tak to raději nepodnikat žádné experimenty. A už vůbec ne stavět různé kandidáty, a riskovat tak krásnou demokratickou hru souboje myšlenek. Nikdo totiž neví, co by z ní mohlo vzejít. Lepší je Barroso, který dělá to, co se mu řekne, a nedělá to, co se mu neřekne. Protože národní košile je lepší než evropský kabát,“ míní Salzburger Nachrichten.

Dle vídeňského listu Kurier lze zase najít přímluvu za to, aby občané EU mohli šéfa komise volit sami. Josého Barrosa by totiž podle něj museli nutně poměřovat s jeho průměrnými výsledky. „Na tom ale členské státy nemají zájem,“ tvrdí deník a soudí, že opětovná volba Barrosa „vrhá příznačné světlo na demokratický deficit EU“.

Kurier: EU je netransparentní

Kurier dodává: „Léčba novým předsedou Evropské komise je absolutně pochybná.“ Přitom list jen potvrzuje některé hlasy, že EU je netransparentní. „Tento způsob šachování s posty je nedůvěryhodný, škodí evropskému projektu a vyvolává u lidí zklamání. Nikdo se pak nemůže divit, když vlna odmítání EU stále stoupá,“ uzavírá Kurier.

Originální postoj zaujal i nizozemský De Volkskrant, který líčí úlohu bývalého portugalského premiéra jako politika, který se nemůže nikomu zavděčit. Evropský parlament ho prý kritizuje, že dělá moc málo, předsedové evropských vlád „v jednom šiku“ zase ujišťují, že dělá až moc. „Je to jako mít dvě tchyně,“ glosuje postavení šéfa EK nizozemský deník. „Nikdo by ale kvůli tomu neměl Barrosa litovat. Vždyť nakonec to byl on, kdo za sebe bez přestávky lobboval, aby ho šéfové vlád navrhli,“ píše De Volkskrant.