Rusko ve smlouvě s USA sníží počet jaderných hlavic

Amsterdam - Rusko si přeje, aby nová odzbrojovací rusko-americká smlouva ve srovnání s takzvanou moskevskou smlouvou (SORT) z roku 2002 stanovila nižší limity strategických jaderných zbraní. Dnes to v Amsterdamu prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv. Smlouva má nahradit pakt START 1, jehož platnost vyprší v prosinci.

„Pokud jde o raketové hlavice, jejich povolený počet by měl být nižší, než jaký je zakotven v moskevské smlouvě z roku 2002,“ prohlásil Medveděv. Nová smlouva má jít mnohem dále než zatím poslední smlouva SORT, podle níž mají obě strany do roku 2012 snížit svůj jaderný arzenál na 1 700 až 2 200 jaderných hlavic. Oba státy ji chtějí projednávat na první návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v Rusku na začátku července.

Smlouva START 1, týkající se všech raket s doletem přes 5 000 kilometrů, předpokládala snížení počtu jaderných hlavic na 6 000 pro každou stranu a počtu strategických nosičů na 1 600. Rusko má nyní podle Carnegieho nadace pro mezinárodní mír 3 113 nukleárních hlavic, zatímco Spojené státy jich mají asi o čtyři stovky více.