V Rakousku havaroval český autobus se slovenskými studenty

Štýrský Hradec - Ve Štýrsku v Rakousku dnes havaroval český autobus s českými řidiči, který převážel studenty ve věku 15 až 20 let ze Slovenska. Při nehodě bylo zraněno podle posledních informací 34 lidí, někteří z nich mají těžká poranění. K nehodě došlo asi v šest hodin ráno na dálnici A2 mezi Mooskirchenem a Liebochem ve směru na Štýrský Hradec. Autobus vyjel z neznámých příčin z vozovky napravo od dálnice a převrátil se. Rakouská policie nyní převrácený autobus vyprošťuje.

V autobuse, který patří firmě z Třebíče, cestovalo celkem 48 mladých lidí ze Slovenska, kteří se vraceli ze školního výletu z Itálie. Šlo o studenty ze Střední podnikatelské školy v Senici.

Jednu těžce zraněnou ženu přepravil vrtulník do zemské nemocnice ve Štýrském Hradci, další dva těžce zranění byli převezeni do univerzitní nemocnice v tomto městě. Další poraněné ošetřují nemocnice v nejbližším okolí. Zraněná žena, pravděpodobně učitelka, byla dokonce v ohrožení života, nyní jsou už ale podle informací rakouského zpravodaje ČT Jana Moláčka všichni mimo nebezpečí.

Reportáž Luboše Rosího a Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Nehodu by mohl zavinit mikrospánek

Třebíčská dopravní společnost Tredos, které autobus patřil, uvedla, že do Rakouska odjel náhradní spoj, dorazit na místo určení by měl kolem poledne. „Jeden z řidičů utrpěl při nehodě lehčí zranění a po ošetření byl propuštěn z nemocnice, druhý vyvázl bez zranění,“ doplnil k nehodě jednatel společnosti František Pleha.

Ostatním cestujícím byl k dispozici tým psychologů, kteří jim pomáhali překonat obtížnou situaci. „Dostavily se akutní reakce na trauma, někteří nemluví, jiní pláčou, další zase nevydrží sedět na místě,“ uvedl vedoucí krizového týmu Edwin Benko.

Oba řidiči mají podle jeho slov přibližně desetiletou praxi. Při výslechu řidič vypověděl, že ztratil kontrolu nad vozidlem a vyjel z dálnice. Policie se domnívá, že příčinou nehody bude pravděpodobně mikrospánek. Takovou možnost nevyloučil ani řidič, uvedl ale, že se s kolegy při jízdě pravidelně střídali. Jeho slova potvrdila i rakouská policie - naposledy se vyměnili pouhých 8 kilometrů před místem nehody.

Nehody českých autobusů v zahraničí nejsou výjimečné 

Podobný případ jako dnes v Rakousku se stal před třemi lety. Autobus se 44 turisty tehdy časně ráno sjel v hornorakouském městě Freistadtu z asi dvoumetrového svahu a převrátil se na pravý bok na vedlejší silnici. Jedenadvacet cestujících utrpělo při nehodě zranění, šest z nich bylo zraněno vážněji.

Před rokem pak na jihu Rakouska zahynul jedenáctiletý chlapec při havárii autobusu, ve kterém cestovalo 50 lidí, většina ze základní školy v Železném Brodě, na ozdravný pobyt do Chorvatska. Jednu oběť si vyžádala také havárie, ke které došlo loni na podzim. Dvaadvacetiletá žena zemřela poté, co autobusu mířící z Prahy do Neapole vjel u Padova do cesty kamion. O necelé dva týdny později zemřeli čtyři lidé při nehodě autobusu stejné firmy na Slovensku.

Nejtragičtější nehoda se stala v červenci 1995 na Slovensku, zemřelo při ní sedmnáct lidí.

  • Nehoda u Štýrského Hradce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94224.jpg
  • Havarovaný autobus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94225.jpg
  • Místo nehody autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94215.jpg
  • Havarovaný autobus autor: Markus Leodolter, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94229.jpg
  • Záchranáři u nehody autor: Jan Kostík, zdroj: HZS Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/932/93132.jpg