V Teheránu zemřelo nejméně 10 demonstrantů

Teherán - Nejméně 10 lidí prý přišlo o život při sobotním zásahu íránské policie proti účastníkům demonstrací. Podle informací íránské státní televize Press TV je však mrtvých 13. Americká CNN oznámila, že obětí na životech je dokonce devatenáct. Lidé demonstrují proti výsledkům nedávných prezidentských voleb. Situace v zemi je po srážkách policie s demonstranty napjatá, v Teheránu je dnes zatím klid.

Podle agentury Irna „byl identifikován a zadržen“ určitý počet členů exilové opoziční organizace Lidoví modžáhedové, kteří „byli vycvičeni v Iráku a do Íránu přišli, aby zde prováděli teroristické akce“.

Policie proti demonstrantům v sobotu použila obušky, slzný plyn a vodní děla. Řada dalších lidí utrpěla zranění. Účastníky demonstrací státní televize označila za „výtržníky“ a „teroristy“. Policisté vzkazují, že pokud budou protesty pokračovat, znovu tvrdě zakročí. „Jestli bude současná situace pokračovat, policie v zájmu společnosti, pořádku a bezpečnosti rázně zakročí proti všem nezákonným akcím,“ oznámil policejní ředitel Ismail Ahmadi Moghaddam.

Opozice se nevzdává, má podporu ze zahraničí

„Je to opravdu boj opozice o přežití. A to s čím bojuje, je násilná kontrola politického systému ze strany Ahmadínežáda a nejvyššího duchovního vůdce,“ řekl k politickému vývoji v Íránu ředitel Mezinárodní kampaně za lidská práva v Íránu Hadi Ghaemi. Opoziční vůdce Músáví své protestující stoupence podporuje a trvá na tom, že se má prezidentská volba opakovat. Nové volby však odmítá Rada dohlížitelů. Připustila pouze, že přepočítá 10 procent náhodně vybraných hlasů.

Mahmúd Ahmadínežád, íránský prezident:

Vzkaz pro Velkou Británii a USA: „Uspěchanými poznámkami se do kruhu přátel íránského národa nedostanete.“

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vzkázal přes agenturu INSA Británii a Spojeným státům, aby se přestaly vměšovat do vnitřních záležitostí jeho země. Mluvčí íránského parlamentu Alí Laridžání také kritizoval názory západních zemí: „Myslí si, že objevili způsob, jak se mohou vměšovat do našich domácích záležitostí. My si ale své rozdílné názory umíme vyříkat sami a nepotřebujeme žádná oportunistická a imperialistická gesta zvenčí,“ uvedl.

To nezůstalo bez odezvy. Britský ministr zahraničí David Miliband dnes odmítl obvinění, že cizí země ovlivňují účastníky demonstrací proti výsledkům prezidentských voleb. „Británie trvá na tom, že je na Íráncích, aby si vybrali svoji vládu, a že je na íránských úřadech, aby zajistily spravedlivý výsledek voleb a ochranu svých vlastních lidí,“ řekl Miliband.

Na stranu demonstrujícího íránského lidu se staví i německá kancléřka Angela Merkelová. Ta dnes vyzvala íránské úřady, aby výsledky zpochybňovaných voleb přepočítaly. Německá kancléřka rovněž žádá íránské představitele, aby povolili poklidné protesty, nepoužívali proti demonstrantům sílu, propustili zadržené stoupence opozice a umožnili, aby o situaci mohla informovat nezávislá média.

Angela Merkelová, německá kancléřka:

„Stojím na straně těch Íránců, kteří chtějí uplatňovat právo na svobodu projevu a svobodu shromažďování.“

I zbylé země Evropské unie kritizují tvrdý postup policie při demonstracích. Nyní se jedná o případných sankcích na Írán. „Já osobně bych byl pro tvrdší postoj unie, Ahmadínežád je hrozbou pro íránský národ,“ řekl senátor a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). „Rozhodujícím elementem ale musí být íránský lid,“ dodal ministr zahraničí Jan Kohout s tím, že by ostatní státy neměly příliš zasahovat do vnitřních záležitostí Íránu.

V Íránu se zatím situace přiostřuje. Íránská vláda se snaží blokovat veškeré informace. Zahraniční novináři mají už několik dní zákaz volného pohybu po metropoli. Například zpravodaje BBC úřady obvinily z manipulování zpráv a podpory demonstrantů a daly mu 24 hodin na opuštění země.