Při pokusu o atentát byl těžce zraněn ingušský prezident

Nazraň (Rusko) - Prezident Ingušska byl těžce zraněn při pokusu o atentát. Tři osobní strážci při tom zemřeli. Prezident Junus-Bek Jevkurov je teď na jednotce intenzivní péče. Jeho zdravotní stav je vážný. Prezident byl zraněn při výbuchu, který zasáhl jeho auto poblíž města Nazraň. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil bezpečnostním orgánům udržet situaci v Ingušsku pod kontrolou.

Mimo Junus-Beka Jevkurova utrpěli zranění jeho bratr, který je členem prezidentské ochranky, a také další pracovník této bezpečnostní služby. Jevkurov podle zpravodajských agentur utrpěl zranění mozku, zlomil si žebra, lékaři jej operovali, i tak je ale prezident ve vážném stavu. Podle serveru NEWSru.com prezidentův život už není v ohrožení a
podle agentury Interfax má být pacient převezen do Moskvy.

Útočil sebevražedný atentátník

Původně se předpokládalo, že při průjezdu prezidentské kolony explodovala nálož v zaparkovaném automobilu, ale podle jiné verze do kolony vjel sebevražedný atentátník v autě naloženém výbušninami. Podařilo se mu vyhnout autu v čele kolony a pak narazil do prezidentova vozu.

„Automobil s teroristou přímo narazil do pancéřovaného vozu, ve kterém jel ingušský prezident a jeho strážci. V důsledku výbuchu o síle odpovídající 70 kilogramů TNT byl teroristův vůz rozmetán na drobné kousky a prezidentův vůz sjel na krajnici a vzplál,“ citovala agentura ITAR-TASS nejmenovaného představitele ingušského ministerstva vnitra. Řidič prezidentova vozu zahynul.

Ingušsko, které se nachází na etnicky rozmanitém a neklidném Kavkazu, má v rámci Ruské federace status autonomní republiky. Stejně jako sousední Čečensko je také často dějištěm násilných incidentů. Tento měsíc byl v ingušské metropoli zavražděn bývalý republikový vicepremiér a ministr vnitra Bašir Aušev a při dalším incidentu přišla o život místopředsedkyně ingušského nejvyššího soudu Aza Gazgirejevová.