Británie po skandálu volí nového šéfa Dolní sněmovny

Londýn - Britští poslanci si dnes zvolí nového předsedu Dolní sněmovny. Předchozí šéf Michael Martin minulý měsíc odstoupil kvůli skandálu s poslaneckými náhradami, funkce se ale vzdal teprve v neděli. O post šéfa sněmovny bude podle médií usilovat devět kandidátů, o nichž bude v tajném hlasování rozhodovat všech 646 poslanců. Favoritem bookmakerů je konzervativec John Bercow, který vyvolal nevoli ve vlastní straně údajnými sympatiemi k labouristům.

Poslední průzkumy však favorizují bývalou ministryni zahraničí Margaret Beckettovou. Na hlasování se přitom nevztahuje stranická disciplína, a poslanci tak nemusí volit dle přání šéfů svých stran, zdůraznil spolupracovník ČT Ivan Kytka.

V souvislosti s kauzou premiér Gordon Brown pozastavil výkon funkce náměstkovi ministra spravedlnosti a členství ve straně jednomu labouristickému poslanci. „V příštích volbách nebude za labouristy kandidovat nikdo z těch, kdo pravidla porušili. Ani v naší vládě nikdo takový sedět nebude,“ reagoval Brown.

Za Martina se postavili někteří spolustraníci

Na stranu Martina se však postavila řada labouristů, kteří tvrdili, že z něj poslanci udělali obětního beránka. Premiér Brown si ale chce posvítit na všechny, a tak už zvláštní komise začala prošetřovat účty poslanců za poslední 4 roky.

S odhaleními přišel britský list The Daily Telegraph, který se za nejasných okolností dostal k disku se všemi účty, jež si za posledních několik let nechali poslanci proplácet. Díky němu mohl například oznámit, že devět ministrů labouristické vlády, včetně ministra financí Alistaira Darlinga, si nechalo zaplatit poradce při vyplňování daňových přiznání.

Mezi další skandální odhalení patřila skutečnost, že zhruba 200 poslanců zaměstnává ve svých kancelářích příbuzné. Nejvíc odhalení se ale týkalo náhrad za provoz poslaneckých bytů mimolondýnských poslanců. Největší pobouření médií a veřejnosti v době krize vyvolaly bizarní položky jako oprava tenisového kurtu či budka pro kachny na umělém zahradním ostrůvku.

Špatný krok před volbami

Incident ale nepoznamenal jen vládnoucí labouristy. Preference snížil i opozičním konzervativcům, a proto může být celá situace před volbami v roce 2010 vzpruhou pro nejmenší strany.

Vydáno pod