První Evropané byli kanibalové, tvrdí archeologové

Atapuerca (Španělsko) - Fosilní ostatky připisované "prvním Evropanům", které vědci objevili ve španělské lokalitě Atapuerca, odhalily, že tito pravěcí lidé byli kanibalové, jimž obzvláště vyhovovalo maso dětí a dospívajících. "Víme, že praktikovali kanibalismus," říká José María Bermudez de Castro, který se podílí na vedení projektu Atapuerca. Toto naleziště patří k nejvýznamnějším v Evropě a od roku 2000 je zapsáno mezi památky světového dědictví UNESCO. Informovala agentura AFP.

Zkoumáním ostatků archeologové rovněž zjistili, že pravěcí lidé praktikovali kanibalismus, aby se nasytili, nikoli kvůli rituálním účelům. Své nepřátele jedli poté, co je zabili, a jako potrava jim sloužili především děti a adolescenti. „Toto je první případ dobře zdokumentovaného kanibalismu v dějinách lidstva, což ale neznamená, že je nejstarší,“ řekl Bermudez de Castro na základě předběžných informací, které už jsou o výzkumu k dispozici.

Homo antecessor, který žil před Homo neanderthalensis a Homo sapiens, se v jeskyních Atapuerky usadil zhruba před 800 000 let patrně po dlouhé migraci z Afriky. Tuto oblast si nevybral náhodou, severní část Iberského poloostrova na soutoku dvou řek měla příjemné klima a byla bohatá na faunu i floru, vysvětluje Bermudez de Castro.

Pralidé tu měli dostatek vody i jídla, mohli lovit divoké medvědy, koně, jeleny, což podle něj znamená, „že nepraktikovali kanibalismus z nedostatku jídla“. Ovšem pokud zabili nepřátele, jejich maso využili, dodává.