Revoluční gardy zasáhnou proti dalším protestům v Teheránu

Teherán - Írán obvinil západní země a média, že podněcují nepokoje proti islámské republice. V ulicích Teheránu hlídkují kvůli protestům proti znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda tisíce policistů a vojáků. Íránské úřady stupňují represivní opatření proti opozičním stoupencům. Neúspěšný prezidentský kandidát Músáví vyzval své příznivce, aby v protestech pokračovali. A to i přesto, že v sobotu došlo ke krvavým střetům mezi demonstranty a policií. Íránské revoluční gardy dnes přitom pohrozily, že potlačí veškeré opoziční protesty proti výsledkům prezidentských voleb. Česká diplomacie si dnes předvolala íránského chargé d`affaires v Praze a ostře odmítla tvrzení o tom, že EU se svými stanovisky k situaci v Íránu vměšuje do vnitřních záležitostí této země.

Gardy jsou nejmocnější vojenskou silou v zemi. Dnes na svých internetových stránkách vyzvaly demonstranty, aby ukončili „sabotážní a vzbouřenecké aktivity“, v případě dalších akcí se prý jinak opozice musí připravit na „revoluční konfrontaci“.

Opozice na dnešek i tak chystá další protest. Příznivci Músávího na své webové stránce vyzvali Íránce k pokojné demonstraci, která se má konat na památku obětí povolebního násilí v zemi. Lidé mají na znamení smutku přinést černé svíce se zelenými stuhami. Zelená barva je totiž symbolem poraženého liberálního kandidáta Hosejna Músávího.

Zatím podle oficiálních zpráv zemřelo při střetech v Teheránu celkem 17 lidí. Symbolem povolebních incidentů vládních sil s Músávího stoupenci se stala 20letá dívka, která byla o víkendu střelena do hrudníku a přímo před kamerou zemřela během demonstrace na chodníku teheránské ulice. Íránským studentům se pak podařilo drastické záběry dostat na server YouTube, a to i přesto, že vláda v Íránu podobné stránky blokuje.

Teheránská generální prokuratura dnes oznámila, že oběti sobotního střetu policie s demonstranty mají na svědomí „neznámí vandalové“, kteří začali střílet do protestujících. Vysoký policejní činitel rovněž podle agentury Reuters prohlásil, že policie do demonstrantů nestřílela.

Itálie poskytne zraněným demonstrantům útočiště na své ambasádě

Napětí roste také v íránských vládních kruzích. Zásahy proti demonstrantům odsoudil i bývalý prezident Mohammed Chátámí a vyzval k okamžitému propuštění všech zatčených.

Solidaritu s oběťmi a íránskou opozicí vyjadřují lidé po celém světě. Podporu íránské opozici přišlo vyjádřit i několik desítek Američanů před Bílý dům ve Washingtonu. Itálie dnes oznámila, že otevře svoji ambasádu v Teheránu pro zraněné demonstranty, pokud to bude nutné.


Nejméně v 50 íránských městech volilo víc než 100 procent voličů

Íránská ústavní rada prozkoumala stížnost jednoho z poražených prezidentských kandidátů Mohsena Rezáího a zjistila, že při hlasování zřejmě došlo k nesrovnalostem. Ty by se prý mohly týkat až 3 milionů hlasů. I tak ale zřejmě toto prohlášení nebude mít vliv na již oznámené vítězství Mahmúda Ahmadínežáda.

Nyní úřady prověřují, zda byly sporné hlasy rozhodující pro volební výsledky. Celkem eviduje Rada dohlížitelů 646 stížností na neregulérnost výsledků prezidentských voleb. A nyní se ukazuje, že některé z nich budou zřejmě oprávněné. Ústavní rada zjistila při prověření stížnosti Mohsena Rezáího, že nejméně v 50 městech odevzdalo hlasy víc lidí, než je tam oprávněných voličů. Rezáí přitom napadl výsledky celkem ve 170 městech, kde podle něj hlasovalo víc než 100 procent voličů.

Kromě Rezáího napadl výsledky voleb i další poražený kandidát - Mír Hosejn Músáví. Ahmadínežád získal podle oficiálních údajů 63 procenta hlasů, Músáví jen 34 procent. Stížnosti se týkají nedostatku volebních lístků, vykázání jeho přívrženců z volebních místností a tak podobně.

Rada si předvolala na sobotu všechny tři poražené uchazeče, oba proreformní kandidáti se ale k projednání svých stížností nedostavili. Rada navrhla přepočítání náhodně vybrané desetiny hlasů, hlavní rival staronového prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda Mír Hosejn Músáví to ale odmítl a trvá na anulování voleb.