Grónsko je autonomnější, kontroluje si samo zásoby ropy

Nuuk - Grónsko je zase o něco samostatnější. Začal tam totiž platit v referendu odsouhlasený zákon, který dává dánskému ostrovu širší autonomii. Obyvatelé Grónska převezmou kontrolu nad svými zásobami ropy a zemního plynu. Grónština bude také kromě dánštiny oficiálním jazykem. Oslav autonomie se zúčastnila i dánská královna.

Loni v listopadu obyvatelé Grónska schválili v referendu větší autonomii tohoto ostrova. Pro tehdy hlasovalo víc než 75 procent voličů. Díky tomu Gróňané budou sami kontrolovat soudnictví, vězeňství. Zásadní ale je, že budou nyní ovládat hlavně zásoby nerostných surovin. A že jich má Grónsko hodně… Toto opatření by tak mohlo pomoci ostrovu oživit jeho ekonomiku.


Navíc zákon o širší samosprávě Grónsku přiznává větší poradní hlas v zahraniční politice Dánského království a zakotví potenciální možnost definitivně se od Dánska odtrhnout.    

Oslav autonomie se v grónském hlavním městě Nuuku zúčastnila i dánská královna Margrethe II. a předseda dánské vlády Lars Lokke Rasmussen, islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson a velvyslanci světových velmocí v Grónsku.

Grónsko
Zdroj: ČT24