V čele slovenského Nejvyššího soudu stane kontroverzní Harabin

Bratislava - Předsedou slovenského Nejvyššího soudu bude příštích pět letech současný ministr spravedlnosti Štefan Harabin. Rozhodla o tom dnes slovenská Soudní rada. Harabin, jehož zvolení do čela Nejvyššího soudu odmítaly některé neziskové organizace, bude muset opustit vládu, protože společný výkon obou funkcí zákon zakazuje.

Harabina, který v minulosti již byl předsedou Nejvyššího soudu, nominovala vládní Lidová strana - Hnutí za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS). Ke zvolení potřeboval více než polovinu hlasů sedmnáctičlenné rady: získal jich 15. Jeho soupeřku, soudkyni Evu Babiakovou, nepodpořil nikdo. „Děkuji za to, že jsem nedostal ani jeden hlas proti. Nikdo nehlasoval proti mně, to je mimořádně vysoká důvěra,“ uvedl po volbě Harabin.

Nového šéfa Nejvyššího soudu jmenuje do funkce slovenský prezident v nejbližších dnech. Termín zatím neoznámil. Harabin se chce v nové funkci, kterou zastával už mezi lety 1998 až 2003, zaměřit hlavně na zrychlení soudního řízení. 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Používá estébácké metody, ktirizují Harabina neziskové organizace 

Podle řady slovenských neziskových organizací, které se věnují problematice justice, nemá Harabin pro výkon vrcholné soudní funkce předpoklady. Již dříve tyto tvrdily, že na půdě parlamentu lhal, že má kontakty na zločinecké prostředí nebo že dělal nepřípustné narážky na rasu a původ. Loni na podzim představitelé některých neziskových organizací neúspěšně požadovali Harabinův odchod z ministerské funkce. „Používá metody minulého režimu, podle mě až estébácké metody. Lidé, kteří proti němu vystoupí, jsou zastrašováni. Zneužívá své pravomoci na to, aby je umlčel,“ tvrdí Zuzana Wienková z Aliancie Fair Play.

Své zkušenosti s Harabinem mají i slovenská média. Karikatury, kritické články a komentáře na jeho adresu je zatím stály 5 a půl milionu korun. Nedávno je vyzval k zaplacení dalších 24 milionů. „Dokáže tyto soudy vyhrávat a jako šéf nejvyššího soudu se postará o to, aby je vyhrával ještě lehčeji," uvedl šéfredaktor deníku SME Matúš Kostolný.