Devět mrtvých a 80 raněných si vyžádala srážka washingtonského metra

Washington - Při pondělní srážce dvou souprav metra v odpolední špičce přišlo ve Washingtonu o život devět lidí. Přes 80 osob je raněno, stav nejméně šesti z nich je označován za kritický. Ke srážce souprav došlo v úseku, kde obě soupravy byly již v otevřeném prostoru. Oznámil to washingtonský starosta Adrian Fenty, podle něhož je pondělní událost nejtragičtější neštěstí v dějinách washingtonského metra.

Nehoda se stala v odpolední špičce

Vlaky jely před kolizí v pozemním úseku na stejné koleji za sebou. Jeden zastavil mezi stanicemi Fort Totten a Takoma, protože před ním stála předchozí souprava. Druhý vlak do něj zezadu ve velké rychlosti narazil, takže se jeho přední vagony ocitly na střeše první soupravy. Ze silně poškozených souprav vyproštěno zhruba 70 raněných.

Nehoda se stala v době odpolední špičky, v 17 hodin místního času (v pondělí ve 23:00 SELČ). Havárie se stala ve směru do centra, takže vlaky nebyly plné. 

Příčina neštěstí zatím není známa a není jasné, proč nebyl aktivován automatický mechanismus, který má vlak zpomalit v případě překážky na trati. Vlak, který narazil do soupravy stojící před ním, patřil mezi ty, jež federální úřady před třemi lety doporučily vyřadit nebo modernizovat. Není vybaven záznamovým zařízením, které by mohlo vydat informace ohledně příčiny nehody.

Jednou z obětí je i strojvedoucí druhého vlaku 

Jedna z mrtvých je řidička zadního vlaku. Záchranné a vyprošťovací práce stále pokračují. Přeživší popisují soupravy jako velmi poškozené, což je vidět i na televizních záběrech.

Společnost na své internetové stránce cestující velmi rychle informovala o dopravní výluce a doporučila, aby nepoužívali červenou linku, na níž se nehoda stala. Příčina srážky prý nebude známá několik dní, které si prý vyžádá vyšetřování. Srážka je však v historii washingtonského metra od roku 1982 první nehodou, při níž zahynuli lidé. V roce 1982 zemřeli tři lidé při vykolejení vlaku. Metro je v provozu 33 let.

Zármutek nad tragédií vyjádřil v prohlášení prezident Barack Obama. Sdělil, že on a jeho manželka Michelle jsou v myšlenkách a modlitbách s rodinami, jichž se tragédie týká.