Pan Ki-mun vyzval Írán k umírněnému postupu vůči opozici

Teherán - Přestaňte zatýkat a střílet do demonstrujících lidí - to je výzva generálního tajemníka Pan Ki-muna pro íránskou vládu. Spekulace ohledně regulérnosti sčítání odevzdaných hlasů se stále množí. Lidí však v ulicích ubývá, obávají se zatýkání a brutality policie i dobrovolných milicí. Poslední demonstrace se tudíž podle očitých svědků účastnila asi jen tisícovka obyvatel. I přesto chce opozice dnes v protestu pokračovat stávkou a ve čtvrtek hodlá svolat další demonstraci. Podle oficiálních informací při protestech zemřelo nejméně 17 lidí lidí, některé zprávy ale mluví až o dvou stech.

Pan Ki-mun vyzval íránské úřady, aby respektovaly „základní občanská a politická práva, zejména právo na svobodu projevu, shromažďování a informace“.

Opozice si chce vymoci opakování voleb, protože prezident Mahmúd Ahmadínežád podle ní zvítězil díky podvodnému sečtení hlasů. Získal jich skoro 63 procent, zatímco nejsilnější z jeho tří soupeří Mír Husejn Músáví jen necelých 34 procent.

Britský politologický institut Chatham House upozornil na mimořádné rozdíly v rozložení hlasů ve srovnání s prezidentskými volbami z roku 2005. Ahmadínežád tentokrát dostal o 13 milionů hlasů víc než všichni konzervativní kandidáti před čtyřmi lety. Znamenalo by to, že ve třetině provincií by musel získat hlasy nejen všech bývalých konzervativních voličů, ale také všech voličů centristických, všech, kdo šli volit poprvé, a polovinu těch, kdo roku 2005 volili reformátorské kandidáty. To je dle analýzy nepravděpodobné. Studie také upozorňuje na to, co přiznaly už také íránské úřady, totiž na víc než stoprocentní účast ve dvou provinciích, v Mázandaránu a Jazdu.

Proti výsledkům se ohradil i další prezidentský kandidát

Neúspěšní kandidáti voleb si na podvody stěžovali u rady dohlížitelů, která zatím nabídla pouze přepočetní hlasů ve vzorku deseti procent volebních místností. Rada nakonec uznala, že v některých volebních okrscích bylo v urnách opravdu víc lístků než přihlášených voličů, jejich počet ovšem podle ní nemohl výsledky ovlivnit. Músáví ale poukazuje na to, že rada není neutrální. I další z neúspěšných uchazečů o prezidentský úřad Mahdí Karrúbí má velké pochyby o sčítání hlasů, protože například ve své domovské provincii získal jenom 4,6 procenta hlasů.

Karrúbí na internetové stránce své strany Etemád mellí vyzval Íránce, aby ve čtvrtek uctili památku obětí sobotního protestu. „Ti, kdo nedokážou tolerovat občanské a poklidné chování národa, se bohužel snaží vytvářet atmosféru strachu a nejistoty, aby vnutili většině vůli menšiny,“ napsal Karrúbí v prohlášení.

Rezá Pahlaví varoval před extremismem

Syn někdejšího íránského šáha, jehož svrhla islámská revoluce v roce 1979, v pondělí prohlásil, že porážka íránské opozice může mít vážné důsledky pro celý Blízký východ. Rezá Pahlaví, který žije od roku 1978 v exilu, řekl, že porážka umírněných íránských kruhů povzbudí extremisty od „Levanty po světovou energetickou tepnu“.

„Stane-li se to nejhorší, mohli by fanatičtí tyrani, kteří dobře vědí, že budoucnost je proti nim, ukončit svou vládu vlastními prostředky: jaderným holokaustem,“ řekl Rezá Pahlaví na tiskové konferenci ve Washingtonu. Požádal západní sdělovací prostředky, aby pokračovaly v dosavadní práci a byli „informační tepnou a spojnicí různých íránských osvobozeneckých kruhů“. Teherán viní Západ z prohlubování krize tím, že podporuje opozici.

V sobotu zahynulo při demonstraci deset, podle íránské televize Press TV až 13 lidí. Protesty trvají od voleb a dosud si vyžádaly nejmíň 17 obětí a 100 raněných. Zatčeno bylo na 500 lidí. Čísla však nemusí být konečná.