Mexiko nařídilo zatknout 13 lidí kvůli požáru školky v Hermosillu

Mexiko - Mexické úřady v pondělí nařídily zatknout 13 lidí obviněných z vraždy z nedbalosti v souvislosti s nedávným požárem budovy, v níž na začátku června v Hermosillu uhořely desítky dětí. Tragédie vyvolala v Mexiku ostré střety mezi státními a federálními úřady. Zástupce federálního prokurátora v Sonoře řekl, že budou zřejmě obviněni někteří federální představitelé. Sedm osob už bylo zatčeno, po zbytku se pátrá.

Všech 13 pracuje na finančním oddělení severomexického státu Sonora. Právě toto pracoviště mělo na starosti sklad automobilů, pneumatik a papíru, v němž požár 5. června vypukl a odkud se rozšířil do sousední školky a jeslí. 30 dětí zemřelo tentýž den, zbytek postupně podléhal popáleninám, v neděli jako 47. zemřela tříletá holčička.

Přes velký tlak rodičů zatím nebyl obviněn nikdo z personálu dětského centra, které prošlo čtrnáct dní před požárem bezpečnostní inspekcí. Jeho vedení tvrdí, že k dispozici byly tři jasně označené únikové cesty, avšak požárníci, rodiče i záchranáři vynášeli děti ven jediným nezablokovaným vchodem. Zoufalí dospělí prorazili do zdi centra díru nákladním automobilem, aby se k dětem dostali.

I když bylo v centru nainstalováno poplašné zařízení, které má signalizovat kouř, nezapnulo se, protože se kouř nasál mezi střechu a stropní panely, tedy nad senzory.

Středisko bylo soukromé a pracovalo pro federální ústav sociální péče, který poskytuje za nízké ceny péči pro 200 tisíc mexických dětí v 1500 centrech po celém Mexiku. Majitelkami toho v Hermosillu jsou manželky dvou představitelů Sonory, kteří už na své funkce rezignovali, avšak nejsou mezi zatčenými ani hledanými. Jedna z majitelek je vzdálenou příbuznou mexické první dámy Margarity Zavalaové. Ústav sociální péče chce zažalovat majitelky pracoviště a finanční oddělení státu Sonora za nedbalost.