Američané se budou moci vrátit na základnu v Kyrgyzstánu

Biškek - Spojené státy a Kyrgyzstán podepsaly novou dohodu o využívání kyrgyzské letecké základny Manas americkými jednotkami. Podle nejmenovaného činitele kyrgyzské vlády podepsaly obě strany dohodu v pondělí ve Washingtonu. Základnu přitom před časem kabinet Američanům vypověděl, v pozadí byl zřejmě nátlak Ruska a nespokojenost s podmínkami pronájmu. Letiště v Manasu Spojené státy potřebují kvůli zásobování vojáků v Afghánistánu.

Podle agentury ITAR-TASS dnes návrh zákona o umožnění přepravy nevojenských dodávek mezinárodní protiteroristické koalici v Afghánistánu přes území Kyrgyzstánu posoudí kyrgyzský parlamentní výbor pro mezinárodní záležitosti.

Podle kyrgyzského ministra zahraničí Kadyrbeka Sarbajeva, citovaného agenturou AP, bude roční nájem za základnu zvýšen ze 17 milionů na 60 milionů dolarů.

Telefonát Ondřeje Soukupa (zdroj: ČT24)

Kyrgyzstán chtěl zavřít základnu v únoru

Záměr uzavřít základnu oznámil Kyrgyzstán v únoru a dal Spojeným státům šest měsíců na její vyklizení, tedy do 20. srpna. Svoje rozhodnutí zdůvodnil prezident Kurmanbek Bakijev tím, že USA nepřistoupily na zvýšení poplatků za pronájem a na změnu podmínek. Uzavření základny oznámil nedlouho poté, co Moskva přislíbila jeho zemi finanční pomoc ve výši dvou miliard dolarů.

Washington, který platí za pronájem ročně 17,4 milionu dolarů, už tehdy dal najevo, že stále věří v zachování základny, ale ne za každou cenu. Dosavadní jednání o prodloužení pronájmu ale nevedla k pozitivnímu výsledku.

V uplynulých týdnech ale kyrgyzští oficiální činitelé naznačili, že jsou ochotni vypovězení amerických sil znovu uvážit.