Vězni z Guantánama nechtějí azyl na Palau, bojí se Číny

Melekeok (Palau) - Nedůvěru k možnosti azylu na tichomořském ostrově Palau vyjádřili někteří čínští muslimové zadržovaní na americké základně Guantánamo. Obávají se totiž represí ze strany Číny. Odlehlý tichomořský ostrovní stát Palau nedávno vyslyšel žádost amerického prezidenta Baracka Obamy o dočasné přemístění 13 vězňů z řad čínské ujgurské menšiny na palauské území v rámci jeho plánu na uzavření kontroverzní základny Guantánamo na Kubě do začátku příštího roku.

Již dříve byli Ujgurové zbaveni obvinění z terorismu, a to jak Pentagonem, tak americkým ministerstvem spravedlnosti, ale Kongres odmítl, aby jim byl povolen vstup na území USA.

Ujgurové mají obavy z čínských represí

Obavy, že tak malý stát jako Palau nebude schopen uchránit je před represemi ze strany Číny, vyslovilo pět ze 13 Ujgurů, kteří by měli být na Palau převezeni. Čína je považuje za vůdce islámského separatistického hnutí a označuje je za teroristy.

„Někteří říkali, že Palau je příliš malé… A když jim ukázali fotografie z Palau, byl mezi nimi snímek s nějakými čínskými znaky, takže se začali vyptávat: 'Máte armádu? Máte námořnictvo?', protože se obávají o svou bezpečnost,“ řekl palauský prezident Johnson Toribiong.

Vězni byli v minulosti zadrženi v Afghánistánu a v Pákistánu

Čínští muslimové, kteří pocházejí z odlehlé západočínské ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, byli zadrženi v Afghánistánu a v Pákistánu a v roce 2002 byli přepraveni na Guantánamo. Poté, co byli zbaveni obvinění, je Spojené státy odmítly vydat zpět do Číny, kde jim hrozí mučení či poprava.

Palau je bývalé americké území, které získalo nezávislost v roce 1994, ale nadále udržuje se Spojenými státy těsné vztahy a je na nich závislé i co se týče hospodářské pomoci a obrany. Jde o jednu z nejmenších zemí světa, kterou tvoří osm hlavních ostrovů a více než 250 ostrůvků, na nichž žije 20 000 obyvatel. Palau leží asi 800 kilometrů východně od Filipín a oblíbili si je turisté i milovníci potápění.

Mapa ujgurské autonomní oblasti
Zdroj: ČT24