Izrael propustil z vězení předsedu palestinského parlamentu

Tel Aviv/Gaza - Izrael dnes propustil z vězení předsedu palestinského parlamentu. Abdal Azíz Duvajk, považovaný za nejvyššího a nejvlivnějšího představitele palestinského radikálního islamistického hnutí Hamas, si odpykal v izraelské věznici téměř celý tříletý trest. Odsouzen byl v roce 2006 právě za členství v Hamasu, který Izrael označuje za zakázanou organizaci a imunitu jeho poslanců a ministrů neuznává.

Izraelský vojenský soud rozhodl o Duvajkově propuštění minulý týden, kdy zamítl žádost vojenské prokuratury o ponechání Duvajka ve vězení i po skončení trestu. Ten má vypršet ke konci srpna, podle izraelské vězeňské správy bylo ale v Duvajkově případě využito možnosti „administrativního propuštění“. Mohly v tom hrát roli i zdravotní důvody - šedesátiletý Duvajk totiž trpí vysokým tlakem a cukrovkou a byl během věznění několikrát hospitalizován.

Izrael zatkl Duvajka v srpnu 2006 v rámci zátahu na palestinské prominenty, který zahájil po červnovém únosu svého vojáka Gilada Šalita. Toho zavleklo do pásma Gazy ozbrojené komando palestinských radikálů při přeshraničním útoku na izraelské vojenské stanoviště.

Zatčeno bylo 64 členů vedení Hamasu, včetně 32 palestinských poslanců a ministrů. Zatčení byli obviněni z členství v teroristické organizaci a označeni za bezpečnostní riziko pro Izrael. Přes 30 z nich stále sedí v izraelských věznicích.

Vydáno pod