Číně se nelíbí jaderný program Severní Koreje

Peking - Čína vyjádřila vážné znepokojení nad jadernými ambicemi Severní Koreje. Čínský generál Ma Siao-tchien uvedl, že řešení situace musí být nalezeno prostřednictvím dialogu. Podle generála tato hrozba není namířena jen proti Jižní Koreji, Japonsku či Spojeným státům, ale také proti Číně. "Věříme však v povzbuzující pozitivní kroky a další stabilizující opatření," řekl Ma.

Ma Siao-tchien se takto vyjádřil na dnešní tiskové konferenci po jednáních s delegací amerického Pentagonu.

USA doufají, že se podaří přesvědčit severokorejský stalinistický režim, aby se vrátil k rozhovorům o likvidaci svého jaderného programu po sérii opatření mezinárodního společenství. Patří k nim například i sledování severokorejských plavidel podezřelých z přepravy zbraní, kterou zakazuje nedávná rezoluce OSN.

Čínský generál zdůraznil, že se Čína a Spojené státy, jejichž delegaci v Pekingu vedla náměstkyně ministerstva obrany Michele Flournoyová, dohodly také na zvláštních konzultacích. Ty se uskuteční v červenci a jejich tématem bude, jak zabránit konfrontacím na moři. „Obě strany se dohodly na společné práci, aby se zabránilo takovým incidentům,“ poznamenal Ma v narážce na nedávné napětí mezi americkými a čínskými plavidly ve vodách u čínských břehů.