Kim Čong-il jmenoval nejmladšího syna šéfem špionáže

Pchjongjang - Do čela severokorejské špionážní agentury se nejspíše postaví nejmladší syn Kim Čong-ila, Kim Čong-wu. Vůdce KLDR jej měl dosadit na tuto pozici. Patrně jde o další krok ve snaze připravit Kim Čong-wua na následnictví v čele Severní Koreje. Kim Čong-il se svým šestadvacetiletým synem navštívil vedení Agentury na ochranu národní bezpečnosti v březnu letošního roku a řekl jejím nejvyšším představitelům, aby Kim Čong-wua potvrdili coby šéfa úřadu, napsal jihokorejský list Tong-A ilbo s odvoláním na nejmenované zdroje.

Kim Čong-il zároveň vyzval nejvyšší představitele úřadu, aby „chránili soudruha Kim Čong-wua vlastními životy, stejně jako to dělali pro něj v minulosti“. Při této příležitosti Kim Čong-il předal vedoucím úřadu pět zahraničních vozů, každý v hodnotě zhruba 80 000 dolarů (téměř 1,5 milionu korun), dodal Tong-A ilbo. Podle listu Kim Čong-il minulý měsíc navštívil školu, kde se vzdělávají zaměstnanci špionáže, a sdělil jim obdobnou informaci.

Agentura na ochranu národní bezpečnosti je tajná zpravodajská služba, která do dubna 1993 spadala pod ústřední výbor Korejské strany práce. Počátkem roku 1993 její řízení převedl Kim Čong-il pod Komisi národní obrany, která podléhá jemu.

Kim Čong-ilovi je nyní 67 let a podle nepotvrzených dohadů loni utrpěl mozkovou mrtvici. Kim Čong-wu je nejmladší z jeho tří synů. Informací o něm je jen poskrovnu, údajně studoval ve Švýcarsku a mluví skvěle anglicky. Jako o nástupci svého otce o něm začátkem června v japonské televizi NTV mluvil jeho nejstarší bratr Kim Čong-nam. Už předtím jihokorejský deník Tong-A ilbo napsal, že Kim Čong-il požádal severokorejské úřady v zahraničí, aby slíbily věrnost jeho nejmladšímu synovi. Prostřední syn Kim Čong-čul zastává vysokou funkci v aparátu vládnoucí Korejské strany práce.

Kim Čong-il
Zdroj: ČT24