Pákistán zmařil útoky na ambasády, včetně české

Islámábád - Pákistánské úřady zmařily sérii bombových útoků na diplomatická zastoupení šesti států, mezi nimiž bylo i Česko. Zatčeno mělo být 25 teroristů, kteří chystali útoky ve velkých městech, a to i proti zahraničním ambasádám. Kromě českého zastupitelského úřadu se terčem měly stát také ambasády Švédska, Norska, Maďarska, Itálie a Jihoafrické republiky.

„Zadrželi jsme 25 teroristů a zabavili u nich vesty nadité výbušninami,“ řekl novinářům v Islámábádu šéf tamní policie Kalím Imám. Upřesnil, že tito lidé byli zatčeni v Islámábádu a že šest z nich patřilo mezi hledané osoby.

Zatčení podle něho připravovali útoky v Karáčí, Láhauru a dalších velkých pákistánských městech, a to v některých případech „proti zahraničním představitelům“. Podrobnosti o přípravách útoků ani o jejich předpokládaných terčích Imám nesdělil. Řekl dále, že zatčení jsou z údolí Svát a z Vazíristánu - rozsáhlé oblasti při hranicích s Afghánistánem, kde pákistánská armáda bojuje proti povstalcům z hnutí Taliban. 

Ambasády měly být vybrány podle postoje zemí k Afghánistánu

Mluvčí švédského ministerstva zahraničí dnes potvrdil, že o víkendu byl zadržen muž se dvěma tunami výbušnin. Zadržený údajně řekl, že si velvyslanectví vyhlédl kvůli postoji jednotlivých zemí k Afghánistánu. Na rozdíl od evropských států ale Jihoafrická republika do Afghánistánu své vojáky neposílá.

Dopadení muže s výbušninami předcházel monitoring frekvencí, na kterých spolu talibanci komunikují. Zajímavostí je, že tyto vysílačky Taliban užíval zatím pouze v Afghánistánu, v Pákistánu dosud jednotliví bojovníci komunikovali přes mobilní telefony, které byly ale často odposlouchávány.

Zřejmě se mělo jednat o odplatu

„Al-Džazíra potvrdila sérii útoků. Spekuluje se o tom, že je to odplata za to, že Američané bezpilotními letadly bombardovali Jižní Vazíristán, kde zahynulo až 62 lidí,“ uvedl ve vysílání ČT24 publicista Jan Petránek. Podle něj si Taliban vybral českou ambasádu proto, že byla v posledních dnech méně chráněna, a útok tak měl větší šanci na úspěch.

Všechny ambasády v Pákistánu se nacházejí v tzv. diplomatickém okrsku v Islámábádu, který je maximálně střežen. Bezpečnostní opatření jsou zde velmi přísná, každý, kdo se tam chce dostat, musí překonat několik kontrol.

Talibanu roste v poslední době sebevědomí, mění se i taktika jejich boje. Stále častěji se uchylují k propracovaným organizovaným útokům speciálně vycvičených skupin. Jejich heslo je „Vyhnali jsme Rusy, nyní z Afghánistánu a Pákistánu vyženeme všechny Američany a jejich spojence“.

Vydáno pod