Demonstrace v Íránu slábnou, diplomatické napětí se Západem sílí

Teherán - Situace v Íránu se uklidňuje, opozičních protestů ubývá. Napjaté ale zůstávají vztahy se Západem, tamní ministr zahraničí například nepojede na jednání skupiny G8 v Itálii. Íránské tajné služby navíc tvrdí, že násilností v zemi se účastnili lidé s britskými pasy, a ministerstvo zahraničí zvažuje, jestli neomezí diplomatické styky s Londýnem, uvádí agentura Reuters.

Ministr vnitra Sádek Mahsúlí podle agentury AFP přišel s obviněním, že „výtržníci“ demonstrující proti znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda dostávají peníze od americké Ústřední zpravodajské služby CIA a exilové opozice.

„Jeden ze zatčených v přestrojení za novináře shromažďoval informace, které potřebují nepřátelé,“ uvedl ministr. „Kdokoliv sbírá informace v Íránu, ať už pod jakýmkoliv jménem nebo titulem, bude zatčen. A dosud byl zatčen jeden zahraniční novinář.“

Íránské vedení podle Chameneího neustoupí protestům

„Během nedávných incidentů týkajících se voleb jsem trval a nadále trvám na uplatňování zákonů. Ani systém, ani lidé, neustoupí síle,“ řekl ajatolláh Chameneí při setkání s poslanci, o němž informovala státní televize. Vyzval zároveň poslance ke spolupráci s vládou.

Předseda parlamentu Alí Larídžání v pondělí řekl, že „velká část lidí“ považuje výsledek voleb za odlišný od „oficiálně oznámeného výsledku“, a dodal, že „toto vnímání“ by mělo být respektováno.

Demonstrace pokračují

Opozice vyhlásila den smutku za poslední oběti povolebních protestů a požaduje propuštění zadržených demonstrantů. Před budovou parlamentu v Teheránu se dnes sešlo k protestu několik set lidí, ale policie proti nim brutálně zasáhla. Podle svědka citovaného televizní stanicí CNN policisté stříleli do vzduchu, bili muže i ženy, takže mnohým zlomili ruce a nohy, a stříleli do vzduchu. Mnozí se jim postavili, ale další uprchli na jiné teheránské náměstí. Nad centrem města kroužil vrtulník a ulice v okolí parlamentu střežily početné policejní jednotky.

Za vyjádření solidarity s opozicí byli potrestáni i fotbalisté národního týmu. Během kvalifikačního zápasu Světového poháru jich minulý týden v Jižní Koreji šest nastoupilo se zelenými páskami. Čtyři byli teď podle provládního listu Iran Daily z reprezentace vyloučeni.

Diplomatické napětí sílí

„Posuzujeme tuto otázku,“ odpověděl podle studentské agentury ISNA íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí novinářům na dotaz ohledně případné změny diplomatických vztahů mezi Teheránem a Londýnem. Ministr informací Gholám Hosejn Mohsení Ažje zároveň podle polooficiální agentury Fars vydal prohlášení o zadržení několika osob s britskými pasy údajně zapojených do povolebních násilností.

Proti tvrdému potlačování protestů vystoupil i americký prezident Barack Obama. Dodal ale, že respektuje suverenitu země, a odmítl nařčení Teheránu, že Západ nepokoje organizuje. „Spojené státy se nevměšují do íránských záležitostí. Mezinárodní společenství je ale zděšené a pobouřené hrozbami, bitím a zatýkáním z posledních dní,“ prohlásil.

Rada dohlížitelů zamítla žádost opozice na anulování voleb. Nejvyšší duchovní ajatolláh Chameneí sice prodloužil lhůtu pro podání stížnosti do neděle, podle státních médií už se ale začíná plánovat druhá prezidentská přísaha Mahmúda Ahmadínežáda na přelom července a srpna.

Podle Karrúbího by měly být volby zrušeny

Íránský režim nehodlá na výsledku voleb nic měnit a dává to jasně najevo. Jeden z poražených kandidátů, konzervativec Mohsen Rezáí, proto stáhl svou stížnost na údajná pochybení při hlasování. Tento bývalý velitel revolučních gard, který podle oficiálních výsledků skončil na třetím místě, zdůvodnil své rozhodnutí vyhrocenou politickou a bezpečnostní situací v zemi.

Další poražený Mahdí Karrúbí naopak volební výsledek stále odmítá a na své webové stránce označuje současnou íránskou vládu za nelegitimní. „Volby by měly být zrušeny,“ napsal Karrúbí.