Velká voda trápí Rakousko, Polsko, Slovensko i Německo

Vídeň - Mnohá místa na severu Rakouska se ocitla pod vodou. Po vydatných deštích, které trvají už více než 48 hodin, se některé řeky na několika místech vylily z břehů. Hladiny dál stoupají. Uzavřeno bylo pět desítek silnic. Zasahuje i armáda. Povodně trápí Polsko, Německo i Slovensko.

Nejhorší situace v Rakousku je ve spolkových zemích Dolní a Horní Rakousy. V Dolních Rakousích dnes dopoledne se záplavami bojovalo 1 700 hasičů. Dalších 2 500 se se živlem potýkalo v Horních Rakousích. Na některých místech už začala zasahovat armáda. V terénu je zatím 200 vojáků.

Mnohé řeky vystoupily z břehů. V některých místech odborníci mluví zatím o třicetileté vodě. Oblast kolem dolnorakouského Amstettenu byla odříznuta od okolního světa. Na silnicích byl metr vody. Podobně na tom byla i další místa na severu Rakouska. Uzavřeno bylo 50 silnic. Neprůjezdné jsou kvůli sesuvu půdy i některé cesty v Korutanech.

Objevily se zprávy, že by povodeň mohla mít už i první oběti. Do řeky u Štýrského Hradce spadl v úterý odpoledne terénní vůz. Přestože policie okamžitě zahájila po automobilu a jeho případné posádce pátrání, nenašla jej. Policisté míní, že vozidlo strhl silný proud.  

V jedné z nejpostiženějších obcí Svatém Leonhardu v dolnorakouském okrese Melk během pár hodin vystoupila stejnojmenná říčka z břehů. „Měli jsme poplach ve 3 hodiny ráno. V pět už byla tahle oblast asi metr pod vodou,“ popisuje zdejší velitel zásahu Engelbert Handl.

Podobně to vypadá podél řady řek a potoků, které se mezi Vídní a Lincem z jihu vlévají do Dunaje. Voda zaplavila na padesát silnic a několik železničních tratí; obyvatelům pomáhají tisíce hasičů a stovky vojáků.

Hladina Dunaje se dostala nad výstražné značky. Na několika místech začaly růst mobilní protipovodňové bariéry. Ohroženo je i konání festivalu na Dunajském ostrově ve Vídni, kde má od pátku do neděle vystoupit 2000 účinkujících na 13 scénách.

Vojenská kolona odpoledne dorazila i do města Ybbsitz, které bylo několik hodin kvůli vodě nepřístupné. I jinde v zaplavených obcích během dne hladina klesla a obyvatelé mohli začít bojovat s následky.

Podle předpovědí ale bude pršet ještě i ve čtvrtek a některé toky zřejmě ještě nedosáhly maxima. Záchranné týmy i obyvatelé ohrožených oblastí tak zůstávají v pohotovosti.

Morava zatopila okraj Bratislavy 

Hladiny řek se zvedají i na Slovensku. Na Dunaji a Moravě byl zatím vyhlášen nejnižší stupeň povodňové aktivity. Morava ale už dnes zatopila pole v bratislavské části Děvínská Nová Ves. Záplavy na okrajích slovenského hlavního města nejsou ničím výjimečným. Podle vodohospodářů tu za vylévání řek z břehů může to, že nebyla zatím dokončena protipovodňová ochrana.

Situace by se mohla v příštích hodinách a dnech ještě zhoršit. Na druhý stupeň by se Dunaj mohl dostat ve čtvrtek. Kulminovat by mohl nejspíš v sobotu. Záležet bude na počasí.

Špatné počasí panuje i v Německu a Polsku

Chladné a děštivé počasí panuje i v Německu a Polsku. Na vrcholku nejvyšší německé hory Zugspitze napadlo 60 centimetrů nového sněhu. Celkem je tam nyní 275 centimetrů silná sněhová pokrývka.

Polsko hlásí lokální záplavy. Voda se vylila ze břehů v několika obcích na jihu země. V některých ulicích Krakova a východopolského Rzeszowa voda sahala až po kolena. Podle předpovědi meteorologů by mělo pršet nejméně ještě tři dny.