Soupravy washingtonského metra jsou zastaralé

Washington - Vozový park washingtonského metra je už několik let zastaralý, přišli s tím vyšetřovatelé, kteří se snaží objasnit příčinu pondělní havárie. Při srážce dvou souprav zemřelo 9 lidí, 70 se zranilo. Jednalo se o největší havárii washingtonského metra za celou jeho historii. Odborníci přitom varovali již před třemi lety, že vozový park metra je nutné modernizovat.

Soupravy metra jsou zastaralé, vyměňte je nebo modernizujte, varoval provozovatele washingtonského metra Národní úřad pro bezpečnost dopravy už v roce 2006. Jeho vyšetřovatelé teď také zjistili, že na řídicím panelu soupravy, která zezadu narazila do stojícího vlaku, byla zmáčknutá záchranná brzda.

„Knoflík, který záchrannou brzdu aktivuje, byl zmáčknutý, tedy v pozici spuštěno,“ uvádí vyšetřovatelka Debbie Hermanová. Není ale jisté, jestli se ji snažila aktivovat 42letá řidička Jeanice McMillanová, která při srážce zemřela, nebo jestli k tomu nějak došlo při havárii. V době nehody navíc řídil automat, který měl překážku na kolejích zaregistrovat a zastavit sám. Podle cestujících vlak ale před nárazem nebrzdil.

Vyšetřování příčin havárie (zdroj: ČT24)

Co přesně se stalo, zatím není jisté, vyšetřovatelé se stále snaží podrobný scénář pondělní srážky sestavit. Nehoda se stala navečer, v době dopravní špičky, vlaky jely v povrchovém úseku na stejné koleji za sebou. První zastavil mezi stanicemi Fort Totten a Takoma a druhý do něj zezadu narazil.