Nigerijský prezident nabídne ozbrojencům v deltě Nigeru amnestii

Abuja - Nigerijský prezident Umaru Yar'Adua hodlá ve čtvrtek nabídnout militantním ozbrojencům v deltě řeky Nigeru šedesátidenní amnestii. Cílem tohoto kroku je ukončit roky trvající útoky na zařízení ropného průmyslu, které značně poškozují nigerijskou ekonomiku. Jeden z vůdců militantních skupin Ateke Tom již tento měsíc naznačil, že by o využití programu uvažoval, pokud armáda zastaví svou ofenzivu a stáhne své jednotky z oblasti.

„Všechny ozbrojence, kteří budou pozitivně reagovat na vyhlášení amnestie, prezident omilostní a budou tím chráněni před stíháním,“ sdělil zdroj blízký nigerijské státní radě. Tu tvoří guvernéři 36 nigerijských států, bývalí prezidenti i nejvyšší soudní představitelé.

Prezident, který svůj návrh hodlá radě předložit na jejím čtvrtečním zasedání, upřesnil, že amnestie zahrne také rehabilitační, vzdělávací a výcvikový program.

Útoky ozbrojenců v regionu způsobily snížení příjmů Nigérie z ropy na necelé dvě třetiny ve srovnání s dobou před třemi lety. Nigérie je přitom jedním z největších exportérů této strategické suroviny na světě a největším v Africe.

Hnutí za osvobození nigerské delty (MEND), které je hlavní militantní skupinou v regionu, však dnes popřelo informace médií, že někteří militantní vůdcové účast v programu přijali.

„MEND čeká, jestli prezident Yar'Adua ve čtvrtek přijde v nabídce s něčím novým, pak teprve odpoví,“ sdělilo hnutí podle agentury Reuters.

MEND si chce sabotážemi a únosy především zahraničních zaměstnanců nadnárodních společností vynutit větší kontrolu místních obyvatel nad ropnými zdroji v regionu. Násilnosti v deltě Nigeru způsobily pokles produkce nigerijské ropy od roku 2006 zhruba o třetinu.

Nigerijští povstalci
Zdroj: ČT24