Stav ingušského prezidenta se ani 3 dny po útoku nelepší

Moskva - Ingušský prezident Jevkurov je už třetí den v bezvědomí, ale jeho život už prý není ohrožen. Oznámil to jeho tiskový mluvčí. Podle něj stojí za útokem na prezidenta "teroristické podsvětí". Údajně kvůli tomu, že Jevkurov sliboval amnestii povstalcům, kteří složí zbraně, a proti ostatním chtěl zasáhnout.

Jevkurov se ani třetí den po útoku neprobral z bezvědomí. Jeho stav je sice vážný, není ale v ohrožení života, oznámila rozhlasová stanice Echo Moskvy. Mluvčí ingušského prezidenta dnes oznámil, že za útokem stojí teroristické podsvětí, kterému vadila prezidentova taktika „cukru a biče“, tedy to, že Jevkurov sliboval amnestii povstalcům, kteří složí zbraně, a ostatní potíral.

Vyšetřovatelé mají podezření, že útok mohla spáchat vdova po některém z muslimských povstalců zabitých během Jevkurovova působení. Policisté totiž našli na místě činu prst z ženské nohy. Totožnost se zřejmě podaří identifikovat až po testech DNA.

Spekulovalo se, že za volantem auta s výbušninou se mohla nacházet Pjatimat Mutalijevová, jejíž dva bratři a manžel zahynuli při protiteroristických operacích. Tato verze se ale nakonec nepotvrdila, protože Mutalijevová je v pořádku a na dobu útoku má alibi.

Prezidentův mluvčí také dnes odmítl včerejší prohlášení šéfa sousedního Čečenska Ramzana Kadyrova, že byl ruským prezidentem pověřen vedením protiteroristických operací v Ingušsku. „Je to pochybná informace. Pokud Kadyrov tvrdí, že bude řídit vojenské operace v Ingušsku, musí respektovat princip, že na území naší republiky existuje zákonná moc a funkční generální štáb bezpečnostních sil,“ řekl prezidentův mluvčí.

„Všechny operace na obnovu bezpečnosti v Ingušsku musí být koordinovány naším operačním štábem,“ dodal. Kadyrov má údajně na starosti jen společné operace na pomezí obou autonomních republik, což bylo předem dohodnuto. Všechny pravomoce zatím převzal po prezidentovi ingušský premiér Rašid Gajsanov.