Afghánci se znovu učí milovat hudbu

Kábul - I když byla za vlády Talibanu v Afghánistánu hudba zakázána, dnes už se stává součástí běžného života. Afghánci hudbu milují, tvrdí, že je ovocem života. Před časem dokonce nadšenci otevřeli v hlavním městě Kábulu jedinou hudební školu v zemi. O tu je takový zájem, že se žáci ani nevejdou do tříd.

Na kábulské hudební akademii se v malých učebnách studenti učí novým rytmům. O výuku je ohromný zájem. Žáci se ani nevejdou do tříd. Pro obrovský zájem a nedostatek místa se vyučuje i ve stanech před školou.

Hudební akademie byla zavřena řadu let, dnes proto zápasí s nedostatkem zařízení. Za vlády Talibanu se klavíry rozbily na topení, žesťové nástroje zase skončily ve sběrnách šrotu. Pro dvě stě studentů jsou ve škole jedny bicí, jedno piano a jeden saxofon. Kytary jsou staré a v zuboženém stavu, již brzy by ale mohlo být lépe.

Poslední reportáž Tomáše Etzlera z Afghánistánu (zdroj: ČT24)


„Světová banka nám dala peníze na rekonstrukci. Amerika dodala učebnice a elektrické klávesy. Nástroje dodalo i Německo a Indie,“ říká ředitel hudební akademie Daud Mohsen.

Podobné scény byly přitom ještě nedávno během vlády Talibanu nepředstavitelné. „Taliban jsou fanatici a jsou velmi zaujatí proti hudbě. Odmítali ji podporovat nebo rozvíjet její vyučování. Chtěli nám vnutit svou ideologii,“ vysvětluje studentka Nelofar Alokazaiová.


Taliban tvrdil, že hudba je rouháním a hříchem, a kdo zákaz porušoval, byl tvrdě potrestán. Po pádu vlády islámských radikálů se muzikanti vrátili z undergroundu na denní světlo. Dnes se hudební nástroje volně prodávají. Centrem jejich prodeje v hlavním městě je takzvaná „music street“. Ve zdejších krámcích se dá sehnat prakticky všechno. Navíc si zde lidé mohou najmout muzikanty na svatbu nebo oslavu narozenin.

  • Pro dvě stě studentů jsou ve škole jedny bicí, jedno piano a jeden saxofon. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/950/94959.jpg
  • Afgánci hudbu milují, tvrdí, že je ovocem života. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/950/94966.jpg
  • Centrem prodeje hudebních nástrojů v hlavním městě je takzvaná "music street“. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/950/94964.jpg