Rusko požehnalo návratu Američanů na základnu v Kyrgyzstánu

Moskva - Rusko souhlasí s novou dohodou mezi Spojenými státy a Kyrgyzstánem o využití letecké základny v Manasu. Oznámila to agentura Reuters. Kyrgyzský parlament by měl smlouvu schvalovat zítra. Základna je pro Američany důležitým zázemím pro operace a zásobování spojeneckých jednotek v Afghánistánu.

„Kyrgyzstán projednal své rozhodnutí (o základně) s Ruskem,“ prohlásil podle Reuters zástupce Kremlu. „Podporujeme všechny kroky vedoucí ke stabilizaci situace v Afghánistánu,“ dodal.

Ruská média nicméně dnes informovala, že Moskva byla krokem Kyrgyzstánu ohledně americké základny zaskočena. „Zpráva o zachování základny byla pro nás velmi nepříjemným překvapením. Takový podraz jsme nečekali,“ uvedl pro list Kommersant ruský diplomat.

Kyrgyzstán oznámil záměr uzavřít základnu letos v únoru a dal Spojeným státům půlroční ultimátum pro její vyklizení, tedy do 20. srpna. Nakonec se ale Kyrgyzstán s Američany znovu dohodl a spolupráce bude pokračovat i nadále. Spojeným státům tak zdejší představitelé vytrhli trn z paty, neboť s odchodem ze základny Manas by Američané ztratili jednu z hlavních zásobovacích tras do Afghánistánu.

Americká vojenská základna Manas v Kyrgyzstánu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod