Podle OSN trpí 28 milionů lidí silnou závislostí na drogách

New York - Situaci na černém trhu s drogami mapuje výroční zpráva OSN. Mezinárodní program pro kontrolu narkotik zjistil, že produkce a spotřeba kokainu a marihuany mírně klesla. Naopak zaznamenal výrazný nárůst výroby takzvaných syntetických drog. Podle zprávy 28 milionů lidí na světě trpí silnou závislostí na drogách. Jejich počet roste hlavně v rozvojových zemích. A právě tam se rozšiřuje spotřeba snadněji dostupnějších drog jako metamfetamin nebo extáze. K šokující zprávě patří obrovské rozšíření drogových laboratoří především pak v oblasti Mekongu ve Vietnamu.

„Poslední tři až čtyři roky pozorujeme stagnaci, nebo dokonce pokles u hlavních drog, jako je kokain, hašiš a heroin. Zprávy, které se týkají amfetaminu, jsou už méně pozitivní. Těchto narkotik přibývá především na trhu na Dálném východě, zejména v jihovýchodní Asii,“ popisuje Antonio Mario Costa, ředitel úřadu pro drogy a kriminalitu při OSN.

Přes 90 procent světové spotřeby opia pochází z Afghánistánu. Ale i tam klesla jeho výroba o 19 procent. Produkce kokainu v Kolumbii se snížila dokonce o 28 procent. Světová sklizeň koky tak dosáhla nejnižší úrovně za posledních 5 let. A to i přesto, že se její pěstování rozšířilo v Peru a Bolívii.

OSN proti drogám (zdroj: ČT24)

„Co se týče konzumace drog, Valné shromáždění OSN zavedlo před 11 lety akční plán a členské státy si ho vzaly k srdci. Týká se hlavně užívání hašiše a kokainu, tedy drog, které jsou na trhu v Severní Americe a v západní Evropě, tedy v bohatých zemích. Obavy máme ale ze situace v rozvojových částech světa,“ říká Costa.

Nejvíce užívanou drogou světa zůstává marihuana, příležitostně si ji vezme až 167 milionů lidí. Téměř 20 milionů lidí užívá drogy nitrožilně.

Nezákonný světový trh s narkotiky vynáší obrovské sumy, odhadem ročně kolem 320 miliard dolarů. Obchod s drogami je důležitý zdroj příjmů i pro povstalecké organizace, jako je afghánské hnutí Taliban nebo Revoluční ozbrojené síly v Kolumbii.