Saturnův měsíc ukrývá vodu v tekutém stavu, míní vědci

Paříž - Gigantické gejzíry u jižního pólu Saturnova měsíce Enceladu by mohly pocházet z oceánu slané vody, která je pod ledem. To zvyšuje možnost, že pod povrchem této Saturnovy družice by mohl být život. V dnes zveřejněné studii to uvádí tým evropských vědců. Za důkaz přítomnosti vody v tekutém stavu pod ledem autoři studie považují objev stop sodíku v ledových částicích vyvrhovaných těmito gejzíry. "Sodík je považován za dokonalý ukazatel přítomnosti nějaké tekutiny," řekl Frank Postberg z německého Ústavu Maxe Plancka pro jadernou fyziku.

Podle agentury AP považují nyní vědci přítomnost tekuté vody v hlubinách Enceladu za jistou. Opírají se přitom i o loni oznámená zjištění americké sondy Cassini při jejím průletu kolem Saturnu.

Život na Enceladu? Zatím se neví

Sonda zjistila, že na Enceladu jsou všechny tři základní podmínky pro existenci života - teplo, voda a organické látky. Chyběl však důkaz, že voda se tam vyskytuje v tekutém skupenství. Sonda ale nepřinesla žádné důkazy, že život v nějaké formě na Enceladu skutečně je. 

Enceladus má průměr asi 500 kilometrů. Gejzíry u jeho jižního pólu tryskají do výše desítek kilometrů.