Pravé ucho slyší lépe než levé

Řím - Italští vědci přišli se zjištěním, že lidé jsou schopni lépe vstřebávat informace, které slyší z pravé strany. Italští výzkumníci totiž zjistili, že pravé ucho je spojeno s levou částí mozku, která lépe zpracovává jednotlivé požadavky. Levá hemisféra lidského mozku, propojená s pravým uchem, je vhodnější na zaznamenání informací. Pravá část mozku se specializuje na emotivní procesy. Dokazují to hned tři na sobě nezávislé studie. Výsledky výzkumu zveřejnil lékařský časopis Naturwissenschafften.

„Tuto tendenci vidíme, i když lidé telefonují. Většina z nich přirozeně drží telefon u pravého ucha,“ uvedla profesorka Sophie Scottová z University College v Londýně.

Zjištění italského týmu potvrzují studie, které provedli u návštěvníků hudebních klubů. Tři čtvrtiny veškeré konverzace tam při hlasité muzice probíhaly právě prostřednictvím pravého ucha. Výzkumníci také ve stejném prostředí zkoušeli požádat o cigaretu. Podstatně více jich získali, když návštěvníkům klubu tlumočili svou žádost do pravého ucha.

Pravé ucho slyší lépe (zdroj: ČT24)
Vydáno pod