Vědci zkoumají mumie pomocí počítačové tomografie

Praha - Náprstkovo muzeum s Městským muzeem v Moravské Třebové a diagnostickým centrem odstartovaly společný vědecký projekt zaměřený na výzkum staroegyptských mumií v českých sbírkách. Unikátní projekt využívá nejmodernější technologie a umožňuje zkoumat mumie bez dalších zásahů a poškození. V rámci pilotní části unikátního projektu bylo vyšetřeno 10 mumifikovaných lidských těl, přičemž Česká republika jich má ve svých sbírkách téměř dvě desítky. Výsledky projektu představí vědci na plánované výstavě i prostřednictvím populárně naučné publikace pro širokou veřejnost.

Nový projekt navazuje na komplexní výzkum staroegyptských mumií v 70. letech minulého století. Ten ještě probíhal pomocí rentgenového vyšetření. Nyní je to počítačová tomografie, která umožňuje podrobné vyšetření bez jakýchkoliv zásahů a tím vylučuje poškození mumifikovaného těla.

„Každá z těch mumií byla ‘rozřezána‘ po 0,5 mm, takže si jistě dovedete představit, kolik těch scanů, řezů bylo u každé mumie uděláno. Nejméně těch základních řezů je přes dva a půl až tři tisíce, následně se zpracovávají,“ uvedla lékařka Lubica Oktábcová.

Reportáž Klaudie Ružinské (zdroj: ČT24)

Na výsledky výzkumu čekají teď archeologové a antropologové. Kromě stavu kostry umožňuje počítačová tomografie zkoumat i části zachovalé tkáně, postup mumifikace nebo amulety zabalené v obinadlech mumie. Pro lékaře přináší informace o výskytu nemocí, nebo dokonce o léčebných postupech. „Můžeme na některých těch tkáních poznat, čím ti naši předkové mohli trpět, případně co mohlo vést k jejich smrti. Předpokládám, že se nám to v některých případech podaří. Je to taková sonda do minulosti s praktickým výstupem do dnešní doby,“ řekl lékař Jiří Bučil.