Podvody ve zdravotnické společnosti stály Američany miliony dolarů

Washington - Kvůli podvodům ve zdravotnictví zatkla americká federální policie 53 lidí. Na tunelování státní společnosti Medicare se podíleli lékaři, pacienti i manažeři firmy. Pacienti dostávali od lékařů peníze za to, že podepisovali falešnou dokumentaci. Celkem tak zpronevěřili 50 milionů dolarů. Administrativa prezidenta Obamy teď usiluje o reformu zdravotního systému.

Státní zástupce Eric Holder řekl, že obvinění v případu tunelování společnosti Medicare dokazuje, že po takových činech, které podkopávají americký systém zdravotnictví, bude následovat odplata.

A že je to potřeba, dokazují i čísla Americké federální vyšetřovací služby. FBI eviduje víc než 2 400 nevyřešených případů zneužití zdravotní péče. Například v Miami vznikaly falešné kliniky, které si za zákroky vyúčtovaly víc než 100 milionů dolarů.

Proto chce prezident Obama celý zdravotnický systém reformovat. Nová americká administrativa má za cíl propojit databáze pacientů a plánuje i další opatření tak, aby zabránila zneužívání zdravotnické péče.