Lékaři i pacienti se scházejí na konferenci o roztroušené skleróze

Praha - Právě dnešek, 25. červen, je dnem roztroušené sklerózy. Při jeho příležitosti se v Kongresovém centru ČVUT koná 7. národní konference Místo pro kvalitní život s roztroušenou sklerózou. Na konferenci vystoupí lékaři i pacienti. Účastnit se jí budou i zástupci společností, které se zabývají pomocí nemocným. Roztroušená skleróza je chronický zánět nervového systému. Nemoc umí lékaři v Česku léčit od jejího propuknutí. Choroba útočí na pacienty především mezi 20. a 40. rokem života. V České republice jí trpí více než deset tisíc lidí, odhady ale hovoří až o patnácti tisících.

Předpokládanou příčinou onemocnění je genetická dispozice, ale podle Dany Horákové z neurologické kliniky VFN v Praze se tyto předpoklady musejí setkat se zevními vlivy, ale ne všechny jsou známé. „Nepochybně jsou to některé virové infekce, pravděpodobně nedostatek vitamínu D, kouření. Nedá se ovšem říct, že se dá udělat nějaká spolehlivá stoprocentní prevence,“ říká Horáková.

Roztroušená skleróza zasahuje do všech sfér života člověka. Prvními příznaky jsou podle Marie Charvátové ze Sdružení mladých sklerotiků například brnění, necitlivost některých částí těla nebo zamlžení oka apod. Lidé často první příznaky podceňují. „Než se dostanou k té správné léčbě, tak to nějakou dobu trvá,“ říká Charvátová.

Rozhovor s Marií Charvátovou a Danou Horákovou (zdroj: ČT24)

K důležitému posunu v léčbě v České republice došlo v květnu, kdy Státní ústav pro kontrolu léčiv rozhodl, že už se od počátku mohou předepisovat drahé medikamenty ze zahraničí. „Posun (léčby) do úplně časné fáze po prvním příznaku umožňuje zachránit podstatné množství nervových buněk, které by se nikdy nevrátily,“ uvedla Horáková.

Vydáno pod