Billboardy se Stalinem musí pryč, porušují zákon

Moskva - Ruští komunisté musejí stáhnout billboardy se Stalinem. Obřími plakáty chtěla levicová strana ve Voroněži připomenout 130. výročí narození tohoto sovětského diktátora. Městský úřad ale rozhodl, že reklama porušuje zákon a billboardy se musejí urychleně odstranit. Podle městské správy ve Voroněži zákon pro reklamu stanovuje, že billboardy mohou propagovat pouze zboží a služby. A tak tomu v tomto případě není.

Komunisté si ve Voroněži zaplatili deset billboardů s Josifem Stalinem ve vojenské uniformě. Plakáty rámovaly nápisy Vítězství je naše a Vůdce pro všechny časy a národy. Podle zákona lze reklamní konstrukce využívat pouze pro propagaci zboží a služeb nebo dobročinných či veřejně prospěšných akcí. Nic takového Stalinovy plakáty nesplňují, a proto jsou nepřípustné, rozhodla městská rada.

Billboardy, za které komunisté reklamním agenturám zaplatili 80 000 rublů (téměř 50 000 Kč), tak budou muset z voroněžských ulic pryč. Reklamní společnosti už oznámily, že tak učiní, jakmile dostanou písemné vyrozumění od místního úřadu. Komunisté prý pak od nich dostanou investované peníze zpět.

Komunisté: My stáhneme Stalina, vy stáhněte Putina

To je ale, zdá se, neuchlácholí. Rozhodnutí si totiž komunisté nechtějí nechat líbit. Vyrukovali proto s požadavkem, aby byly vzhledem k zákonu o reklamě odstraněny také billboardy, na nichž se starosta Voroněže ukazuje s premiérem Vladimirem Putinem.    

„Vyzýváme městské orgány, aby tedy byly důsledné a sejmuly také billboardy, na nichž premiér Vladimir Putin předává starostovi města Sergeji Koliuchovi diplom udělující Voroněži čestný titul 'město vojenské slávy'. Také ty neodpovídají zákonu,“ řekl podle serveru News.ru tajemník Rogatněv.

Velká kritika se na billboardy snesla od historiků, kteří připomínají, že Stalin stál za vraždami tisíců nevinných lidí. Odborníci jsou proto zděšení, že tento diktátor je v poslední době v Rusku spíše oslavován než zatracován. Přesný počet obětí stalinského režimu není znám, podle posledních průzkumů britských historiků prošlo v letech 1929 -1953 sovětskými gulagy více než 14 milionů lidí. Navíc kolem 7 milionů lidí bylo deportováno na různá místa v Sovětském svazu.