Na Slovensku vzniká jazykový zákon, pokuty mají být až 5000 eur

Bratislava - Slovenský parlament projednává novelu jazykového zákona, který výrazně upřednosťňuje slovenštinu. Poslanci chtějí přísné tresty za jeho porušování, třeba pokutami až do 5000 eur. S návrhem nesouhlasí hlavně maďarská menšina, za zbytečný ho označují také slovenští jazykovědci. Češtiny se zákon týkat nebude, ta je totiž v zákoně definována jako "srozumitelný jazyk".

Podle nového zákona by výlučně ve slovenštině měla být například oznámení, informační tabule, plakáty nebo památníky. Jazyková policie si posvítí také na rádia a televize, za prohřešky mají hrozit několikatisícové pokuty. Kritici hovoří o novém kladivu na média a menšiny, Ficova vláda naopak o právech Slováků.

„Je to o tom, aby slovenský jazyk měl postavení, které by mu zajišťovalo pozici základního komunikačního nástroje na území Slovenské republiky,“ argumentuje slovenský ministr kultury Marek Maďárič.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Zákon je zbytečný, tvrdí jazykovědci

Odpůrci ale uvádí, že je na tom slovenština dobře, spisovný jazyk se užívá normálně, není tedy pro takový zákon důvod. Nový zákon má přitom postihovat i vesnické rozhlasy. Například v obci Pataš žije 96 procent Maďarů, mluví se zde tedy převážně maďarsky. Nyní dostane přednost slovenština.

„Poslanci by se mohli zabývat důležitějšími problémy, než je jazykový zákon. Máme dost problémů, hlavně hospodářskou krizi, nezaměstnanost, kriminalitu,“ rozčiluje se starosta Pataše Ľudovít Kiss. Na jazyk si přitom budou muset dávat pozor i reklamní agentury, slogany v angličtině budou v pořádku pouze v případě, že budou Slovákům srozumitelné.

Češtiny se přitom zákon netýká, je totiž definovaná jako „srozumitelný jazyk“. Češi tak budou moci se slovenskými úřady komunikovat ve své mateřštině.