Sněmovna reprezentantů schválila rozpočet obrany na rok 2010

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila rozpočet ministerstva obrany na rok 2010 ve výši 550,4 miliardy dolarů, a to i navzdory hrozbě prezidenta Baracka Obamy, že bude zákon vetovat. Obama nesouhlasí s prodloužením výroby stíhacích letounů F-22, kterou návrh obsahuje.

Návrh rozpočtu, který počítá se 130 miliardami dolarů na vojenské operace v Iráku a v Afghánistánu, ještě musí projít schválením v Senátu. Obamovi především vadí, že dodatek k návrhu zákona počítá pro rozpočtový rok 2011 s částkou 369 milionů na nákup 12 strojů F-22 a prodlužuje tedy výrobu těchto letadel proti původním plánům o dva roky.

Ministr obrany Robert Gates ve svém návrhu na rozpočet pro rok 2010 žádal, aby byla výroba těchto strojů ukončena. Program výroby F-22 znamená jen k letošnímu roku výdaje v hodnotě 2,9 miliardy dolarů a v příštím roce už neměl pokračovat. Projekt těchto strojů byl koncipován v letech takzvané studené války a jeho kritici tvrdí, že letadla už nejsou s to dostát nárokům nynějších válečných konfliktů.

Minulý týden označil Gates rozpory, keré panují mezi Kongresem a Bílým domem ohledně letadel F-22, za „velký problém“.